Meta zdvojnásobila zisk. Akcie napriek tomu strácajú 15 %

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg (Foto: Flickr)

Technologická spoločnosť Meta Platforms, ktorá vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp, v stredu oznámila finančné výsledky za prvý štvrťrok.

Zisk spoločnosti sa v prvom kvartáli viac ako zdvojnásobil, k čomu prispeli vyššie príjmy z reklamy a 6%-ný nárast priemernej ceny reklám na jej platformách. Avšak akcie v rámci obchodovania po uzavretí burzy prudko klesli, za čo môže slabšia prognóza príjmov.

Zisk spoločnosti Meta Platforms v období od januára do marca dosiahol 12,37 miliardy USD alebo 4,71 USD na akciu. To je nárast z 5,71 miliardy USD alebo 2,20 USD na akciu v rovnakom období minulého roka.

Príjmy vzrástli o 27 % na 36,46 miliardy USD z 28,65 miliardy USD. Analytici v prieskume FactSet očakávali zisk na akciu 4,32 USD a príjmy na úrovni 36,14 miliardy USD.

Silné kvartálne výsledky ale zatienili slabšie vyhliadky. Meta uviedla, že v druhom štvrťroku očakáva tržby vo výške 36,5 až 39 miliárd USD. Stred tohto rozpätia na úrovni 37,75 miliardy USD je pod odhadmi analytikov 38,3 miliardy USD.

Meta tiež očakáva, že jej kapitálové výdavky budú v tomto roku medzi 30 až 40 miliardami dolárov, čo je nárast oproti predošlej prognóze medzi 35 až 37 miliardami dolárov.

Divízia Reality Labs, ktorá zahŕňa hardvér a softvér spoločnosti na vývoj virtuálneho priestoru metaverzum, medzitým naďalej krváca. Jednotka v prvom štvrťroku vykázala tržby 440 miliónov dolárov a stratu 3,85 miliardy dolárov. Kumulatívne straty divízie od konca roka 2020 presiahli 45 miliárd dolárov.

„Bol to dobrý začiatok roka,“ uviedol vo vyhlásení riaditeľ Meta Mark Zuckerberg. „Nová verzia Meta AI s modelom Llama 3 je ďalším krokom k vybudovaniu poprednej svetovej AI. V našich aplikáciách zaznamenávame zdravý rast a neustále napredujeme aj v budovaní metaverza.“

Zuckerberg je čoraz viac pod tlakom, aby dokázal udržať krok v rýchlom závode v oblasti umelej inteligencie s konkurentmi ako OpenAI, Microsoft a Google (Alphabet), čo ho núti zvýšiť investície do nákladných technológií potrebných na podporu jeho plánov.

Šéf Meta Platforms v rozhovore s analytikmi uviedol, že verí, že Meta „by mala v nadchádzajúcich rokoch výrazne viac investovať, aby vytvorila ešte pokročilejšie modely a najväčšie služby AI na svete“.

Akcie Meta Platforms (META) klesli o viac ako 15 %.

Zdroje: cnbc; ft.com; cnn

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre