Ceny ropy klesajú tretí deň za sebou

ropa

Ceny ropy v stredu v ázijskom obchodovaní výrazne klesli, čím predĺžili predošlé straty. Cena ropy WTI v čase publikovania tohto článku stráca 1,34 % na 80,83 USD za barel, Brent oslabuje o 1,24 % na 85,26 dolárov.

Analytici tento vývoj pripisujú viacerým faktorom. Jedným z nich je nárast ropných zásob v Spojených štátoch. Ako vyplýva z údajov American Petroleum Institute, zásoby ropy v USA minulý týždeň vzrástli o 4,906 milióna barelov, zatiaľ čo zásoby benzínu a destilátov klesli.

Nižším cenám ropy nahrávajú aj očakávania, že dohoda o prímerí medzi Izraelom a Hamasom by mohla byť na dohľad. Dôvodom je tlak Egyptu na oživenie zastavených rokovaní medzi oboma krajinami. Ukončenie vojny by zmiernilo obavy z eskalácie konfliktu, ktorý by mohol narušiť dodávky ropy z Blízkeho východu.

„Obchodníci sa domnievajú, že časť geopolitického rizika sa z trhu vytráca,“ povedal Dennis Kissler, senior viceprezident pre obchodovanie v BOK Financial.

Investori tiež pozorne sledujú dvojdňové zasadnutie Federálneho rezervného systému (Fed), pričom sa očakáva, že menový výbor FOMC na záver stredajšieho zasadnutia ponechá sadzby nezmenené. Zotrvanie pri vyšších úrokových sadzbách pomáha americkému doláru, čo znižuje dopyt po rope, ktorá sa stáva drahšia pre držiteľov iných mien.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI za posledný mesiac

Zdroje: reuters.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre