Ekonóm El-Erian: Je priskoro na to, aby Fed ohlásil víťazstvo nad infláciou

Mohamed El-Erian
Mohamed El-Erian (Foto: Flickr)

Podľa ekonóma Mohameda El-Eriana je ešte príliš skoro na to, aby tvorcovia americkej menovej politiky ohlásili víťazstvo nad infláciou, keďže ekonomika prechádza z priaznivého do náročného prostredia. Kým v treťom a štvrtom kvartáli 2023 dosiahla americká ekonomika pozoruhodný výkon, teraz pred ňou stojí niekoľko rizík, varuje El-Erian.

„Administratíva stojí pred veľkým rizikom, že hospodárstvo tento rok spomalí, pretože niektoré z hnacích síl minuloročného rastu tu už nie sú. A po druhé, inflácia prestane klesať,“ uviedol pred televíziu Bloomberg. Aj keď považuje za potrebné, aby inflácia ďalej ustupovala, nie je presvedčený, či sa tak skutočne stane.

Jedným z rizík pre ekonomiku je podľa neho spomalenie spotrebiteľských výdavkov, ktoré boli motorom minuloročného rastu. Úspory z éry pandémie, ktoré posilnili vôľu Američanov míňať, sú teraz vyčerpané, upozorňuje ekonóm. Ďalšou výzvou pre ekonomický rast je zhoršujúca sa geopolitická situácia. Narušenie dodávateľských reťazcov a oneskorené dodávky môžu vyvolať tlak na rast cien.

El-Erian navrhuje, aby bola americká centrálna banka (FED) so znižovaním sadzieb opatrná a počkala s tým až do júnového či júlového zasadnutia. V súčasnosti trhy počítajú s 50 %-nou pravdepodobnosťou, že Fed k zníženiu sadzieb prikročí na marcovom zasadnutí.

Zdroj: bloomberg.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre