Výsledková sezóna: Ako sa darí výrobcom čipov a luxusným značkám?

Zhruba pred týždňom a pol začali mnohé významné svetové spoločnosti zverejňovať svoje hospodárske výsledky za prvý štvrťrok tohto roku. Tentoraz sú výsledkové správy obzvlášť zaujímavé, pretože sa zároveň výrazne menia očakávania zníženia úrokových sadzieb v USA, čo má na mnohé, najmä drahšie rastové akcie, zásadný negatívny dopad. Pozrime sa na najzaujímavejšie výsledky, ktoré boli doteraz zverejnené.

Výsledkovú sezónu otvorili banky. Všeobecne dosiahli veľmi pekné čísla a ako sektor vykázali zisky rádovo v desiatkach miliárd USD. Najmä veľké banky totiž stále výrazne ťažia z vysokých úrokových sadzieb, pretože na úrokoch vyplácajú relatívne málo v porovnaní s tým, čo zarobia na vkladoch. Očakáva sa však, že tento tzv. čistý úrokový výnos bude postupne klesať a vrchol ziskovosti majú banky už za sebou.

Francúzsky gigant v oblasti luxusného tovaru LVMH, ktorý združuje veľké množstvo známych značiek odevov, doplnkov, kozmetiky, šperkov, hodiniek a alkoholických nápojov, už tiež zverejnil výsledky. Napriek tomu, že spoločnosť pocítila spomalenie rastu tržieb, ktoré sa po započítaní vplyvu výmenných kurzov dostalo dokonca do záporných hodnôt, výsledky celkovo neboli zlé. Ak sa na čísla pozrieme po častiach, jediným problematickým regiónom bola Ázia mimo Japonska a jediným problematickým segmentom bol predaj alkoholu. Akcie po zverejnení výsledkov o niekoľko % vzrástli.

Minulý týždeň nám tiež priblížil, čo sa deje v segmente čipov. Výsledky zverejnil výrobca najlepších litografických strojov ASML a výrobca najšpičkovejších čipov TSMC. Tržby spoločnosti ASML medziročne klesli o výrazných 22 % a spoločnosť očakáva, že tohtoročné celoročné kumulované tržby budú približne rovnaké ako vlani. Spoločnosť ASML očakáva ešte v tomto roku výrazný rast tržieb, niekde na úrovni 20-25 %. Je to preto, že segment čipov je cyklický, a pretože ASML predáva stroje na ich výrobu, je cyklus trochu oneskorený v porovnaní s cyklom výrobcov čipov. Lepší prehľad o súčasnom vývoji preto zrejme poskytne spoločnosť TSMC, ktorá vyrába najlepšie čipy napríklad aj pre Apple a Nvidiu. Spoločnosť TSMC vykázala 16,5% rast tržieb a 9% rast zisku. Spoločnosť tiež vydala výhľad, ktorý bol v porovnaní s očakávaním trhu o niečo lepší. Kapitálové výdavky však boli o niečo nižšie, čo môže naznačovať opatrnosť pri ďalších investíciách. Akcie oboch spoločností po zverejnení výsledkov výrazne klesli.

Poslednou zaujímavou spoločnosťou bol Netflix. Tá v podstate prekonala všetky očakávania, pekne rástla, čo sa týka tržieb, zisku a tiež počtu nových predplatiteľov, ktorých pribudlo takmer 10 miliónov. Najzaujímavejšou správou ale asi bolo, že spoločnosť od začiatku budúceho roka prestane zverejňovať počet predplatiteľov. Netflix argumentuje tým, že samotný počet používateľov už nie je dobrým ukazovateľom toho, ako si spoločnosť vedie kvôli rôznym verziám predplatného, a že sa viac zameria na monetizáciu existujúcich zákazníkov. Akcie spoločnosti na výsledky reagovali poklesom až o zhruba 10 %.

Ako teda postupovať? Tento týždeň pokračujú správy o výsledkoch hospodárenia a svoje čísla oznámia TOP americké spoločnosti ako Tesla, Alphabet, Meta a Microsoft. Vzhľadom na reakcie akcií predchádzajúcich spoločností a meniacemu sa trhovému prostrediu (z troch znížení sadzieb očakávaných do konca roka sa k dnešnému dňu očakáva iba jedno) je možné, že volatilné reakcie budú pokračovať. Tohtoročná výsledková sezóna tak bude pravdepodobne ešte o niečo volatilnejšia ako tie predošlé, a preto každý investor stojí pred dilemou, či nakúpiť akcie perspektívnych spoločností teraz, alebo počkať na výsledky. Odpoveď na túto otázku nikto nepozná, štatisticky je výhodnejšie nakupovať akcie teraz, pretože väčšinou rastú a každý deň čakania sa z hľadiska čísel neoplatí. Na druhej strane tu ale stále máme vysoké hodnoty akciových trhov voči dlhopisom, geopolitické napätie a pomaly sa meniace týždenné očakávania sadzieb, na ktoré trhy minulý týždeň reagovali pomerne negatívne.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, Vaše peniaze by v ideálnom prípade mali byť vždy využité. Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup akcií, budete mať akcie. Pokiaľ sa rozhodnete počkať do konca výsledkovej sezóny alebo do vyjasnenia situácie, môžete využiť službu úročenia neinvestovaných prostriedkov. Prvých 90 dní po uzavretí zmluvy totiž každý obchodník alebo investor automaticky využíva bezplatný peňažný úrok vo výške 5 % p.a. v prípade USD a 4,2 % p.a. v prípade EUR.

Viac informácií nájdete na:  https://www.xtb.com/sk/urocenie-hotovosti.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre