Pozor na bublinu na tomto trhu, varuje známy investor

Americký miliardár a private equity investor J. Christopher Flowers sa obáva, že na trhu finančných technológií (tzv. fintech) vzniká bublina.

Ako uviedol v rozhovore pre CNBC, existuje viacero indikátorov toho, že v tomto segmente vzniká bublina. Za posledný rok zaznamenali fintech spoločnosti výrazný rast hodnoty nielen na verejných, ale aj súkromných trhoch, pričom trhová hodnota niektorých už prekonáva aj veľké banky.

Napríklad trhová hodnota spoločnosti PayPal je 242 miliárd dolárov, čo je viac, ako hodnota banky Wells Fargo alebo Citigroup.

„Ak sa pozriete na tradičné alebo dokonca nie také tradičné metriky oceňovania, mnohé spoločnosti sa obchodujú za desaťnásobok toho, za čo by sa pri tom obchodovala normálna spoločnosť,“ hovorí 64-ročný investor.

V súčasnosti je likvidita lacná a mnohí investori sa do týchto firiem nahrnuli v čase, keď sa sadzby držia na historických minimám. Fintech firmy ťažili aj z prudkého nárastu po online službách z dôvodu pandémie koronavírusu.

Aj napriek tomu si ale Flowers myslí, že v tomto sektore sa dajú zarobiť peniaze. „Na druhej strane, aj vo fintech je veľa zaujímavých trendov a príležitostí,“ povedal. Investori by sa mali zamerať skôr na spoločnosti v platobnom sektore než na firmy poskytujúce pôžičky, povedal Flowers.

Spracované podľa informácií cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre