Čínsky realitný trh nevykazuje v novom roku žiadne známky oživenia

Aj napriek doteraz prijatým opatreniam Pekingu nevykazuje čínsky realitný trh v tomto roku známky oživenia. Podľa údajov, ktoré v pondelok zverejnil Národný štatistický úrad, dosiahol predaj nových nehnuteľností za prvé dva mesiace tohto roka celkovo 1,06 bilióna jüanov (147 miliárd USD), čo je medziročný pokles o 29,3 %.

Investície do nehnuteľností klesli v období od januára do februára o 9 %, čo bolo rýchlejšie ako pokles o 5,7 % zaznamenaný v rovnakom období minulého roka.

To najhoršie sa pritom ešte len očakáva. „Korekcia v oblasti výstavby nehnuteľností je iba v počiatočnom štádiu,“ uviedli v pondelok vo svojej správe analytici Capital Economics. „Očakávame, že sa (výstavba nehnuteľností) v nasledujúcich rokoch zníži na polovicu, čo v strednodobom horizonte ochromí hospodársky rast.“

Čítaj tiež: Čínska realitná kríza: Čo ju spôsobilo a ako môže ovplyvniť svet?

Zdá sa však, že ostatné časti ekonomiky, vrátane spotreby, priemyselnej výroby a investícií do infraštruktúry, zaznamenávajú zlepšenie. Je to aj vďaka vyšším výdavkom počas sviatkov, silnému vývozu a štátom riadenej podpore infraštruktúry.

Maloobchodné tržby sa za obdobie január až február oproti rovnakému obdobiu predošlého roka zvýšili o 5,5 %, čo bolo o niečo viac, ako očakávali analytici v prieskume agentúry Reuters. Najvyšší rast tržieb zaznamenali stravovacie služby, telekomunikácie, cigarety a tabak a športové a zábavné služby.

Stále však nie je isté, či zlepšenie bude pokračovať. „Spotrebiteľov na začiatku tohto roka dočasne povzbudili výdavky spojené so slávnosťami,“ uviedla čínska ekonómka Louise Loo.

Zdroj: cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre