Kto sú bitcoinové veľryby a ako ovplyvňujú cenu kryptomeny?

  • Existuje približne iba 1 000 subjektov známych ako “veľryby”, ktorí vlastnia 40% kryptotrhu.
  • Veľryby majú potenciál hýbať s cenami digitálnych mien
  • „Veľkí hráči môžu ľahko pohnúť cenou,“ uviedol pre The Telegraph krypto – skeptik David Gerard

Čo je to bitcoinová veľryba?

Bitcoinová veľryba je podľa portálu Investopedia pojem, ktorý označuje jednotlivcov alebo subjekty, ktoré sú vlastníkmi veľkého množstva bitcoinov. Existuje asi 1 000 jednotlivcov, ktorí vlastnia až 40% trhu.

Veľryby majú potenciál manipulovať s oceňovaním mien a vzhľadom na výkyvy bitcoinu v posledných týždňoch sú čoraz viac v centre pozornosti.

The Telegraph nedávno informoval, že podľa údajov z odvetvia leží približne 13% všetkých bitcoinov (čo je okolo 80 miliárd dolárov) na 100 individuálnych účtoch. Navyše 40% všetkých bitcoinov (približne 240 miliárd dolárov) vlastní necelých 2 500 známych účtov, z celkového počtu zhruba 100 miliónov.

Aký vplyv majú veľryby na cenu bitcoinu?

Počet adries s viac ako 1 000 bitcoinmi je podľa CoinDesku 2 334, čo je nové maximum.

Jednotlivé obchody uskutočnené takýmito veľrybami môžu viesť k obrovským zmenám ceny bitcoinov – čo úplne “zaplaví” akékoľvek pohyby menších investorov, informoval The Sun.

V novembri 2020 CoinDesk analyzoval údaje z kryptoburzy OKEx, na základe čoho dokázal vysvetliť, ako veľryby dokážu ovplyvňovať ceny, keď cena kryptomeny prudko vzrástla.

“Počas tohto nárastu ceny bitcoinov mohli inštitúcie a veľryby nakupovať poklesy a často predávať, keď ceny stúpli. To spôsobilo, že väčšina retailových investorov sa snažila nasledovať rally,” uvádza sa v správe.

David Gerard, autor knihy “Attack of the 50 Foot Blockchain” a známy krypo-skeptik, v správe The Telegraph uviedol: „Veľkí hráči môžu ľahko hýbať cenou“, pretože trh s bitcoinmi je veľmi plytký…. Akýkoľvek jeden z nich by ho dokázal zrútiť. „

Ako tiež dodal, na tomto trhu nájdeme viacero “pochybných machinácií”, ktoré by sa na regulovaných trhoch nevyskytovali.

Aká bude budúcnosť bitcoinov?

Janet Yellen, ministerka financií navrhnutá prezidentom Bidenom, nedávno zákonodarcom navrhla, aby obmedzili kryptomeny ako bitcoin, najmä pre obavy, že sa používajú hlavne na nelegálne aktivity.

Podľa Yahoo Finance by však mohla byť Bidenova administratíva priateľská ku kryptomenám, vzhľadom na to, že si ako predsedu SEC vybral experta na kryptomeny Garyho Genslera.

Ako však v januári informoval portál Businessinsider, signály federálnej vlády USA týkajúce sa kryptomeny sú mätúce. Článok napísal James Ledbetter, hlavný obsahový pracovník spoločnosti Clarim Media a redaktor a vydavateľ FIN. Uviedol v ňom:

„Ak chcú USA držať krok s globálnym vývojom digitálnych mien, musí Bidenov tím jasne odpovedať na niektoré základné otázky, napríklad na to, ktoré z nich budú regulované ako cenné papiere, a či bude schválený ETF založený na bitcoinoch?“

Uvidí sa, či na tieto otázky administratíva Joa Bidena v najbližšej dobe odpovie.

Spracované podľa informácií businessinsider.com

Získaj odmenu 10 USD na burze COINBASE.

Stačí sa registrovať cez odkaz nižšie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre