Bitcoin opäť ukazuje svoju volatilitu. Jeho cena sa prepadla o viac ako 6 %

bitcoin

Bitcoin v dnešnom obchodovaní zaznamenáva prudký pokles, čo potvrdzuje, že kryptomeny dokážu byť mimoriadne volatilné. V čase publikovania tohto článku bitcoin stráca 6,51 % na 67 720 USD , pričom ešte vo štvrtok sa obchodoval nad hranicou 72-tisíc USD.

„Myslím si, že je to zdravý krok. Odstraňuje sa časť pákového efektu, ktorý sa v systéme nahromadil,“ uviedol v relácii Squawk Box generálny riaditeľ Crypto.com Kris Marszalek.

Ako uvádza server Yahoo Finance, aktuálny pokles sa pripisuje kombinácii viacerých faktorov, vrátane obáv z rastúcej inflácie a potenciálneho predajného tlaku zo strany spoločnosti Grayscale. Z údajov spoločnosti Arkham Intelligence vyplýva, že firma Grayscale dnes presunula do Coinbase bitcoiny v hodnote približne 400 miliónov USD, ktoré sú potenciálne určené na predaj.

Keď sa pozrieme do histórie, zistíme, že rýchle nárasty a prudké poklesy sú známou črtou bitcoinu. Kým v novembri 2021 sa jeho cena vyšplhala nad 68-tisíc dolárov, o rok neskôr to bolo menej ako 20.000 USD.

Priaznivci krypta tvrdia, že s tým, ako bitcoin dozrieva, by volatilita týchto aktív mala klesať. Teoreticky k tomu môže pomôcť aj príchod bitcoinových ETF, ktoré umožňujú širšiemu okruhu investorov získať expozíciu voči kryptoaktívam.

V červených číslach sú aj altcoiny. Ethereum stráca 6 % na 3686 USD, XRP odpisuje 8,60 % a Dogecoin stráca už viac ako 14 %.

Graf: Dnešný vývoj BTC 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre