Bitcoin prudko rastie. Jeho anonymný tvorca patrí medzi 20 najbohatších ľudí planéty

Tajomný a anonymný tvorca bitcoinu, známy pod pseudonymom Satoshi Nakamoto, sa pri súčasnej cene BTC zaraďuje medzi 20 najbohatších ľudí planéty. Celková trhová kapitalizácia najznámejšej kryptomeny nedávno pokorila psychologickú hranicu 1 bilión dolárov a čisté imanie Satoshiho sa v priebehu pár týždňov zvýšilo o miliardy dolárov.

Raketový vzostup bitcoinu

Schválenie spotových bitcoinových ETF v USA či očakávaný halving bitcoinu. Aj tieto faktory tlačia cenu najväčšej kryptomeny v roku 2024 na nové maximá. Nedávno bitcoin pokoril prelomový míľnik, keď jeho trhová kapitalizácia prekročila hranicu 1 bilión dolárov.

V tieto dni bitcoin láme rekord za rekordom a jeho cena sa v čase písania tohto článku pohybuje na historickom maxime 73-tisíc dolárov. S prudkým nárastom ceny bitcoinu priamo súvisí aj rastúca hodnota majetku Satoshiho Nakamota. Predpokladá sa, že Nakamoto v čase vzniku blockchainu vyťažil 1 až 1,1 milióna bitcoinov, takže jednoduchým vynásobením zistíme, že jeho imanie má hodnotu približne 80 miliárd dolárov. To znamená, že v súčasnosti za sebou necháva miliardárov ako Jensen Huang, Alice Walton alebo Gautam Adani.

Graf: Vývoj BTC za posledný mesiac
Graf: Vývoj BTC za posledný mesiac

Likvidita Satoshiho bohatstva

Na rozdiel od tradičných miliardárov, ktorých majetok je často viazaný na akcie firiem, ktoré vybudovali alebo zdedili, Nakamotovo bohatstvo je mimoriadne likvidné a je rozložené do tisícok bitcoinových peňaženiek. To v praxi predstavuje mimoriadne vysokú likviditu, čo Satoshimu poskytuje výhodu oproti iným miliardárom, ktorých majetok je oveľa menej likvidný.

Na druhej strane, táto potenciálne vysoká likvidita so sebou prináša aj množstvo neistôt, najmä pokiaľ ide o dopad, ktorý by mobilizácia Satoshiho bitcoinov mohla mať na samotný trh. V prípade, že by Nakomoto začal svoje bitcoiny predávať, prinieslo by to na kryptotrh volatilitu a paniku. To by spôsobilo pád ceny bitcoinu ešte skôr, než by Nakomoto dokázal všetky svoje bitcoiny vymeniť.

Kto je Satoshi Nakamoto?

Jednou z najväčších záhad 21. storočia zostáva identita Satoshiho Nakamota. Otázka, či je Nakamoto osoba, skupina ľudí alebo dokonca či ešte stále žije, podnecuje rôzne špekulácie a teórie. Ešte zaujímavejšia je skutočnosť, že ani jeden zo svojich bitcoinov nikdy neutratil. To vyvoláva pochybnosti o zámeroch a motiváciách, ktoré stoja za vytvorením tejto revolučnej virtuálnej meny.

Je tu tiež možnosť, že Nakamoto už nie je nažive a jeho bitcoiny zostanú v blockchaine neaktívne na neurčito. Pretrvávajúca nečinnosť týchto tokenov už viac ako desať rokov podčiarkuje možnosť, že Nakamotove bitcoiny sa možno nikdy „nepohnú“.

Budúcnosť bitcoinu a jeho záhadného tvorcu zostáva zahalená tajomstvom a ešte dlhé roky bude podnecovať kolektívnu predstavivosť. Napriek tomu bude bitcoin navždy spojený s menom Satoshi Nakomoto, pričom ak bitcoin bude naďalej lámať rekordy, môže sa zo záhadného tvorcu tejto kryptomeny stať najbohatší človek planéty.

Zdroje: cointelegraph.com; cointribune.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre