Náročné dni pre bitcoin: Po dosiahnutí maxima sa jeho cena prepadla o 13 %

bitcoin
bitcoin

Cena najväčšej kryptomeny bitcoin dnes klesá o 6,32 % na 63 200 USD. Po tom, ako sa bitcoin minulý týždeň vyšplhal na rekordné maximum 73 679 USD, sa jeho hodnota znížila o viac ako 10-tisíc dolárov.

Negatívny sentiment tlačí nadol aj kurzy ostatných kryptomien – ethereum sa obchoduje za 3300 USD, čo je za posledných 7 dní pokles o viac ako 18 %. Dogecoin za rovnaké obdobie stratil viac ako 23 % hodnoty.

Pokles bitcoinu sa začal minulý týždeň po tom, ako začali obchodníci vyberať zisky, keďže cena kryptomeny od začiatku roka posilnila o zhruba 70 %. Z údajov spoločnosti CryptoQuant vyplýva, že 12. marca došlo k výraznému nárastu investorov, ktorí predávali svoje bitcoiny so ziskom.

Okrem toho došlo k likvidácii dlhých pozícií bitcoinu s pákovým efektom. Podľa CoinGlass sa v pondelok na centralizovaných burzách uskutočnili likvidácie long pozícii v hodnote približne 122 miliónov USD.

Schválenie spotových bitcoinových ETF v USA začiatkom tohto roka bolo kľúčovým faktorom rally bitcoinu. Táto rally odštartovala ešte pred spustením ETF v očakávaní, že im dá regulátor zelenú.

Ako uvádza server Cointelegraph, niektorí analytici sa domnievajú, že bitcoin sa v súčasnosti nachádza v tzv. predhalvingovej fáze, ktorá historicky prebieha podľa určitého vzorca. Zdá sa, že podobne ako pri predošlých halvingoch, cena bitcoinu sleduje päť fáz rozdelenia bitcoinu na polovicu. Načasovanie predhalvingového poklesu sa zhoduje s prichádzajúcim zasadnutím Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC), ktoré sa skončí 20. marca.

Graf: Vývoj ceny bitcoinu za posledných 7 dní

Zdroje: cnbc.com; cointelegraph; coinmarketcap

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre