Monti: Sme disciplinovanejší, než mnoho iných európskych krajín

Napriek všetkým poctivým reformám sa Talianom nedarí získať dôveru finančných trhov. V stredu si krajina požičala 6,5 miliárd eur, no výnosnosť vyskočila na najvyššiu úroveň od decembra minulého roka. Priemerný výnos štátnych pokladničných poukážok (1-ročné) sa vyšplhal na 3,97 %. Ešte v minulej aukcii činil tento úrok 2,34 %.

Aj keď situácia nevyzerá najlepšie, Taliansko rázne odmieta akékoľvek špekulácie o žiadaní pomoci zvonka. Ako povedal premiér Mario Monti pre ADR, hoci má Taliansko vysoký vládny dlh, disponuje solídnou rozpočtovou politikou. Monti tvrdí, že v tomto roku bude taliansky deficit na úrovni len dvoch percent. To je v porovnaní so Španielskom priam „brilantná“ prognóza. Je pravdou, že v Taliansku nie je problémom rozpočtový deficit, ale skôr nakumulovaný verejný dlh a slabšia ekonomická sila.

„Chápem, že Taliansko sa v minulosti prezentovalo ako žartovná a nedisciplinovaná krajina, ale teraz sme disciplinovanejší než mnoho iných európskych štátov, hovorí Monti. Premiér tak nepočíta s tým, že by sa Taliansko uchýlilo k pomoci od EÚ.

Na aktuálnu nepriaznivú výnosnosť vládnych dlhopisov tvrdí, že sa vysoké úrokové sadzby budú musieť vysporiadať s napätím na finančných trhoch.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre