Taliansko môže byť veľkým rizikom pre Európu a finančné trhy

Návrh vládneho programu medzi talianskou euroskeptickou stranou Piatich hviezd a krajne pravicovou Ligou severu potvrdzuje, že Taliansko sa môže stať pre finančné trhy a euro veľkým problémom.

Čo obsahuje návrh vládneho programu:

    • Mechanizmus na možné opustenie eurozóny.
    • Žiadosť na zníženie dlhu Talianska voči ECB o 250 miliárd eur.
    • Zmena zmlúv s EÚ a pravidiel stability.
    • Prehodnotenie niektorých misií NATO, v ktorých figuruje Taliansko.
    • Zrušenie sankcií proti Rusku.
    • Budúce zloženie vládneho kabinetu.

Dokument je samozrejme len vo forme návrhu a zverejnený bol aj napriek tomu, že viaceré z týchto bodov ešte musia byť podrobne prerokované. No každopádne aj súčasný návrh je znepokojujúci a môže predstavovať pre euro veľký problém. Návrh bol navyše zverejnený v ten najhorší možný čas.

V súčasnosti sa totiž:

  • menový pár EURUSD začal posilňovať a americké dvojročné a desaťročné dlhopisy zaznamenali nové maximá,
  • úverový impulz Talianska stagnuje a onedlho začne pravdepodobne klesať,
  • nedávno zverejnené nemecké dáta potvrdzujú, že rast eurozóny dosiahol svoj vrchol (pravdepodobne už v 4.kvarátli 2017). To znamená že obdobie blahobytu sa skončilo.
  • jednoročný kĺzavý priemer indexu geopolitického rizika je blízko svojho vrcholu.

Trhy prijali hroziacu požiadavku odpustenia dlhov vo výške 250 miliárd negatívne. Euro kleslo a talianske vládne dlhopisy vzrástli. Olej do ohňa ešte priliali úvahy o nerešpektovaní maastrichtského kritéria troch percent deficitu verejných financií a plán obmedziť imigráciu do Talianska.

Trh sa teraz snaží absorbovať tieto negatívne udalosti,“ hovorí špecialistka na dlhopisy v Saxo Bank Althea Spinozzi. Menový stratég John Hardy dodáva, že výbuch výnosov na talianskych dlhopisoch predstavuje okrem toho potenciálne riziko rozliatia negatívneho sentimentu aj na ostatné dlhopisy európskej periférie.

Investori by mali podľa neho sledovať aj pár EURGBP. Brexit by totiž mohol spolu s vývojom v Taliansku umocniť obavy o existenciu EÚ.

Silný americký dolár

Ak sa Taliansko stane novým rizikom pre Európu a finančné trhy, investori budú hľadať bezpečný prístav. Ním sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane americký dolár. Nateraz hrá všetko v prospech dolára a v neprospech eura.

Silný dolár najviac postihuje rozvíjajúce sa trhy. Akciový stratég Peter Garnry hovorí, že tieto krajiny sú aktuálne v najhoršom stave od roku 2008. Investori by podľa neho, aj s ohľadom na vývoj Turecku a Argentíne, mali byť pripravení na krízu na rozvíjajúcich sa trhoch.

Ďalšou negatívnou udalosťou okrem dolára je nárast ropy Brent na takmer 80 dolárov za barel, čo môže predstavovať pre vývoj svetovej ekonomiky zásadnú brzdu.

Euroskeptické strany na vzostupe

Hoci to môže znieť nepravdepodobne, zdá sa, že obaja partneri vznikajúcej talianskej vládnej koalície sa spoliehajú na to, že euroskeptický Európsky parlament bude mať  dosah na rozhodnutia Európskej komisie. Osobne o tom veľmi pochybujem, pretože Francúzsko a Nemecko majú na európske inštitúcie silný vplyv.

No mali by sme sa pripraviť na to, že euroskeptické strany svoje zastúpenie v Európskom parlamente po voľbách v roku 2019, aj vďaka Taliansku, ešte viac posilnia.

Christopher Dembik, makro stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre