Akciový trh: pozor na všetko, čo sa týka Talianska

Globálne akcie sú po nedávnom pokuse o rast v stave tranzu. Nová talianska vláda, severokórejské rozhorčenie nad vojenským cvičením južného suseda spolu s USA, slabé svetové makroekonomické údaje a vyššie sadzby znamenali pre akciové trhy silný protivietor. Držia sa preto v úzadí. Akciové trhy sa v súčasnosti nachádzajú presne v strede medzi januárovými najvyššími hodnotami a februárovými minimami.

My v Saxo Bank si myslíme, že súčasné obchodovanie v tomto pásme bude pokračovať. Nevidíme totiž žiaden presvedčivý katalyzátor, ktorý by zaujal investorov natoľko, že by akcie stúpli nad januárové maximá. No na druhej strane globálna ekonomika na tom nie je až tak zle, aby akcie prerazili februárové dno. Najväčším rizikom pre budúcnosť je najmä posilňovanie amerického dolára a rast úrokových sadzieb v USA.

Nedotýkajte sa Talianska

Investori by sa mali vyvarovať kúpy talianskych akcií. Tak talianske akcie, ako aj vládne, či firemné dlhopisy sa vypredávajú a podľa nášho názoru bude tento trend pokračovať. Nová vláda síce tvrdí, že jej program nepredstavuje pre euro žiadnu hrozbu, v skutočnosťou majú obe strany hlboko v svojich hodnotách zakorenené princípy smerujúce proti štandardnému štátnemu zriadeniu a euru. Všetky kroky nastupujúcej vlády tak povedú k horšiemu výhľadu pre euro a k neistote vo fiškálnej oblasti.

Nová talianska vláda nebude posilňovať eurozónu, ale práve naopak ju oslabí. Investori by preto mali byť obozretní a požadovať za držbu talianskych aktív zvýšenú rizikovú prémiu. Až keď sa zlepší politický a hospodársky výhľad krajiny, mohli by sa talianske akcie a dlhopisy stať znova zaujímavé. Podhodnotený trh totiž bude veľmi lákavý.

Energetický sektora sme zobrali na milosť

Energetickému sektoru sme dlhší čas vyhýbali a len pred pár týždňami sme zmenili náš názor na neutrálny. Záporná cenová dynamika v porovnaní s inými odvetviami/sektormi totiž už zmizla. Vzhľadom na to, že minulý týždeň sme zaznamenali nové najvyššie tohtoročné úrovne, takticky meníme nás výhľad na pozitívny.

Tabuľka nižšie znázorňuje 20 najvýznamnejších akciových titulov v energetickom odvetví. Zaujímavé je, že väčšina spoločností z nich sa špecializuje na prieskum a výrobu, a len pár spoločností sa venuje čisto ťažbe.

Lítium naberá na sile

Napriek tomu, že vo svete sa zatiaľ predalo len 1,6 milióna elektromobilov, cena lítia od roku 2014 vzrástla o 204 percent. Predstavte si, čo sa stane, keď sa do roku 2040 predá 65 miliónov elektromobilov ročne. Znamená to, že investori by mali nakupovať lítium, nikel a technológiu batérií, namiesto kupovania akcií konečných výrobcov elektromobilov.

Z automobilového sektora sa tak možno nestane biznis s nízkymi maržami, nízkou návratnosťou kapitálu a masívnymi kapitálovými injekciami, ako sa myslelo. David Flicking nedávno pre Bloomberg povedal: „priemysel s lítiom je stále viac a viac zaujímavejší“. Táto správa je negatívna pre spotrebiteľov, resp. výrobcov automobilov, avšak sú to naopak dobré správy pre investorov a akcionárov výrobcov lítia. Ceny tejto suroviny a ziskovosť jej spracovania budú len stúpať.

Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre