V Taliansku nie je problémom deficit, ale …

Španielsko je už štvrtým členom eurozóny (po Grécku, Portugalsku a Írsku), ktorý potrebuje pomoc zvonka. Predpokladá sa, že piatym záujemcov o peniaze EÚ môže byť Cyprus, a to v prípade, ak mu nepodá pomocnú ruku Rusko ( ako tomu bolo minulý rok ).

No a nakoniec tu z južanských dlžníkov máme Taliansko. Tu ale nie je problém vysoký deficit rozpočtu! Pre tento rok sa jeho výška odhaduje na 4 % z hrubého domáceho produktu (HDP), kým pri Grékoch a Španieloch sú čísla podstatne vyššie.

Horkavá chuť po dlhopisoch

Pri Talianoch plynú obavy z nahromadených deficitov predchádzajúcich rokov, ktoré činia približne 2 bilióny eur. Chuť investorov po talianskych dlhopisoch začína „horknúť“.  Faktom je, že v posledných týždňoch rástla výnosnosť talianskych dlhopisov viac ako španielskych. Aj agentúra pre správu talianskeho dlhu varovala, že cítiť sťahovanie zahraničných investorov z aukcií. Je pravdou, že vládne dlhopisy Talianska absorbujú najmä talianske banky. Kým v Španielsku a Írsku vyvolali problémy bánk súkromné dlhy, v Taliansku banky brzdí verejné zadlženie. Pre nové peniaze by si malo Taliansko prísť vo štvrtok. Nepredpokladá sa, že aukcia bude úspešná, nakoľko sú v nedeľu na programe grécke voľby.

Slabá ekonomická sila

Politika súčasného premiéra Montiho sa už  nezdá byť tou „pravou orechovou“. Monti síce ušetril na penziách a cez iné reformy 20 miliárd eur, no ekonomike jednoducho chýba švih.  Ako sme už informovali, ekonomika Talianska sa v prvom štvrťroku zmenšila o 0,8 %, čo je už tretí kvartál za sebou, čo hospodárstvo Talianska klesá. Tento výrazný pokles finančné trhy zaskočil.

Talianov nepostihla bublina na realitnom trhu, ako to bolo v prípade Španielska či Írska. Slabosťou „európskej čižmy“ je slabá ekonomická sila, keď rast len nasledoval priemer EÚ (za posledných 10 rokov).  V súčasných europroblémoch sa čoraz viac do popredia tlačia myšlienky podporujúce pro-rastové opatrenia, ktorých zástancom je najmä francúzsky prezident Hollande. Zdá sa, že formovať po-Berlusconiho Taliansko nebude ľahké.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre