Neradujme sa, ešte je tu Taliansko!

Nie nie, kríza ešte nie je u konca.  Aj keď finančné trhy dnes ťažia zo správy, že Európska únia pošle do Španielska zrejme 100 miliárd eur, v zapätí prichádza z juhu ďalší úder – tento krát z Talianska.

Ekonomika tejto krajiny sa v prvom štvrťroku prepadla najviac za posledné tri roky. Hospodárstvo zabrzdili najmä slabé spotrebiteľské výdavky, ktoré sa prepadli o jedno percento. Nepotešil ani zahraničný obchod Talianska. Ako dnes uviedol tamojší štatistický úrad, talianska ekonomika sa v prvom kvartáli oproti predošlému štvrťroku  stenčila o 0,8 %.

Čert nikdy nespí

Ide o zlý signál, nakoľko 3. najväčšia ekonomika EÚ klesá už tretí kvartál za sebou. Taliani napriek tomu finančné trhy upokojujú, keď zdôrazňujú, že nie sú ďalšou krajinou, ktorá požiada o pomoc EÚ. Uff, už len to by nám chýbalo. To už by eurozóna musela pristúpiť k eurobondom, či iným “radikálnejším” riešeniam. Ani pri Španielsku sa ešte nič neskončilo. Ekonómovia si kladú otázku, dokedy bude krajina z pyrenejského polostrova schopná získavať kapitál pre svoje dlhopisy. Je tak možné, že pomoc bude potrebná aj pre samotné Španielsko a nielen pre jeho finančný sektor!

Čo myslíte?

[poll id=”11″]

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre