Dusná atmosféra na akciových trhoch. Indexy v značných stratách

Taliansky rozpočet, Brexit či diplomatická kríza okolo Saudskej Arábie. To sú hlavné faktory, ktoré priniesli na akciové trhy „dusnú“ atmosféru.

Wall Street včerajšie obchodovanie zakončila poklesom, keď akciový index Dow Jones oslabil o 0,50% a širší S&P 500 poklesol o 0,40%. Výnimkou bol technologický benchmark Nasdaq, ktorý uzavrel vyššie o 0,30%.

Oveľa väčšie výpredaje sme dnes mohli vidieť v Ázii – japonský index Nikkei 225 stratil 2,67% a čínsky Shanghai Composite oslabil o 2,26%.  O nič lepšie na tom nie je ani európska seansa. Nemecký index DAX 30 aktuálne odpisuje 1,56%, francúzsky CAC 40 stráca 1,32%.

Trhy znervózňuje nedostatočný posun v rokovaniach o Brexite či pretrvávajúci spor medzi Rímom a Európskou úniou (EÚ).

Taliansko v pondelok odpovedalo Európskej komisii (EK), že trvá na svojom návrhu rozpočtu na rok 2019, ktorý však porušuje fiškálne pravidlá EÚ. Očakáva sa preto, že EK na svojom dnešnom zasadnutí  v Štrasburgu zamietne taliansky rozpočet a bude požadovať nový návrh, čo na finančné trhy prinesie ďalšie napätie.

Pripomeňme, že naďalej pokračuje výsledková sezóna. Dnes v USA svoje hospodárske výsledky zverejní viac ako 30 firiem, z tých veľkých to bude napr. McDonald’s či Verizon.

Zvýšená averzia voči riziku prospieva tzv. bezpečným prístavom. Zlato začalo posilňovať a vymanilo sa z dlhodobého bočného trendu, pričom dnes žltý kov získava 1,50% na 1240 dolárov za trojskú uncu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre