Taliansko hrozí novou eurokrízou. Pridať sa môže aj Španielsko

Situácia v Taliansku zostáva napätá aj potom, čo prezident Sergio Mattarella poveril zostavením novej vlády bývalého člena MMF Carla Cottarelliho. To ešte viac rozzúrilo voličov populistických strán a najnovšie prieskumy naznačujú, že nové voľby by mohli priniesť obom populistickým stranám v Taliansku ešte lepšie výsledky, pretože využívajú všeobecné rozhorčenie nad nerešpektovaním politického konsenzu zo strany prezidenta.

Ten sa pri odmietnutí vymenovať euroskeptika Paola Savonu za ministra financií zmienil o rastúcich spreadoch talianskych vládnych dlhopisov a nedôvere investorov.

Európska elita má teraz pred sebou závažnú úlohu, ktorou je plán, ktorý by presvedčil talianskych voličov, aby v ďalšom kole volieb zmenili svoje preferencie a hlasovali za euro. Voľby v Taliansku sa čakajú najskôr v septembri.

Kríza aj v Španielsku

Politická kríza však hrozí aj v Španielsku, kde bude premiér Mariano Rajoy v piatok čeliť hlasovaniu o nedôvere vlády. Po nedávnych politických škandáloch, ktoré viedli k odsúdeniu členov jeho Ľudovej strany, sa jej preferencie v prieskumoch prepadajú. Hoci situácia nie je úplne rovnaká ako v Taliansku, pretože hlavným víťazom prieskumov je liberálna strana Ciudadanos (Občania), ktorá nezastáva jasný euroskeptický postoj, napriek tomu môže situácia v Španielsku priliať olej do ohňa v neistej Južnej Európe.

Európska únia očividne mení svoje priority a opúšťa financovanie strednej a východnej Európy v prospech južanských krajín. Denník Financial Times zverejnil článok, podľa ktorého získa Grécko maximálne povolené osempercentné zvýšenie finančnej podpory Bruselu (zrejme odmena za dobré správanie) a výrazné zvýšenie môže očakávať aj Španielsko, Portugalsko i Taliansko. Naopak Slovensko, Maďarsko, Česká republika, či Estónsko a Litva naopak môžu v tomto roku čakať maximálne zníženie finančných subvencií – až o 24 percent. Lokálne meny krajín strednej a východnej Európy sa kvôli týmto zmenám ocitli pod značným tlakom voči euru.

Situácia v Turecku

Záťažou pre Európu je aj situácia v Turecku, kde majú európske banky značnú úverovú expozíciu voči tureckým finančným ústavom. Turecká centrálna banka sa síce tento týždeň rozhodla zjednodušiť svoj zložitý systém úrokových sadzieb, čo trhy privítala pozitívne – akcie, ako aj turecká líra sa preto obchodovali úspešne – negatívnou správou však bolo to, že Erdogan sa po voľbách 24. júna pravdepodobne stane ešte mocnejším prezidentom, so širšími exekutívnymi právomocami.

Kurz páru EUR/JPY sa prudko prepadol, pretože prudký pokles globálnych výnosov dlhopisov podporil japonský jen voči slabšiemu euru, ktoré rieši existenciálnu krízu. Pohyb japonského jenu nahor by mohol pokračovať, ak by sa globálne trhy dostali do ešte výraznejšej averzie k riziku. Pohyb pod oblasť 129,00 otvoril na grafe novú, prázdnu oblasť, ktorá by mohla viesť až k hodnote 125,00 alebo aj nižšie, ak bude európska existenciálna kríza pokračovať a globálne štátne dlhopisy budú aj naďalej pod tlakom.

Autor: John Hardy, menový stratég Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre