Euro voči doláru oslabilo na 17-mesačné minimum

Menový pár EUR/USD zahájil nový obchodný týždeň ďalším poklesom. Euro voči doláru aktuálne oslabuje o 0,72% na 1.1252 USD, čo je najnižšia úroveň od júna minulého roka.

Na jednej strane máme silnejúci americký dolár, ktorý ťaží z pokračujúceho zvyšovania sadzieb v USA, na strane druhej je euro, ktoré sužujú viaceré problémy.

Medzi hlavné faktory, ktoré držia euro pod tlakom, patrí taliansky rozpočet a nejasná situácia okolo brexitu.

Investori si uvedomujú blížiaci sa deadline talianskej vlády, ktorá má odpovedať na pripomienky Európskej komisie (EK) k jej návrhu rozpočtu pre rok 2019.

Zdá sa však, že ani jedna zo strán nie je naklonená k väčším ústupkom a situácia sa vyostruje. Je možné, že EK voči Taliansku zaháji konanie kvôli prekročeniu prípustného rozpočtového deficitu a na krajinu uvalí sankcie.

Nejasná je aj situácia okolo brexitu, kde najväčším problémom zostáva otázka írskych hraníc. V piatok sa o dusnú atmosféru postaral britský minister dopravy Jo Johnson, ktorý sa vzdal funkcie a zároveň požiadal o vyhlásenie nového referenda o brexite. Pripomeňme, že Johnson je od novembra 2017 už štrnástym politikom, ktorý opustil britskú vládu.

Vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier minulý týždeň vyhlásil, že na dosiahnutí dohody treba pracovať oveľa viac. Podľa neho je stále potrebné premostiť určité názorové rozdiely, pričom čas na dosiahnutie dohody sa míňa.

Graf: Vývoj menového páru EUR/USD

graf - vyvoj eurusd

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre