Ako dať ekonomiku opäť do poriadku? Pomôže akciový kolaps

Nie, nie je to žiadny vtip. Presne o tomto spôsobe oživenia ekonomiky hovoria analytici Deutsche Bank. Výskumný tím argumentuje, že za mnohé súčasné problémy, ktorým finančný systém čelí, môžu zásahy centrálnych bánk, ako je znižovanie úrokov, nákupy aktív či ďalšie opatrenia menovej politiky, ktoré by mali podporiť hospodársky rast.

Analytici sa domnievajú, že táto politika už dosiahla svoje limity a vstúpili sme do obdobia “finančnej represie”, kedy sú ceny držané na veľmi nízkej úrovni a ekonomický rast je obmedzený. Výnosy dlhopisov dosahujú rekordné minimá, zatiaľ čo akciový trh siaha na historicky najvyššie úrovne. A kým trh práce USA signalizuje plnú zamestnanosť, rast hrubého domáceho produktu (HDP) zostáva naďalej nevýrazný.

Podľa Deutsche Bank sa s tým dá vyrovnať cez viac agresívnejšiu fiškálnu politiku, vrátane vládnych výdavkov. A práve kolaps na akciovom trhu by pomohol získať politickú vôľu na tento krok, argumentujú analytici.

Podľa nich bez vonkajšieho ekonomického šoku len ťažko uvidíme, ako sú politici pripravení aplikovať dramatické fiškálne opatrenia k oživeniu globálneho hospodárstva. Je to irónia, no práve takýto šok a kolaps rizikových aktív by vyvolal paniku a vláda by začala presadzovať fiškálne stimuly, myslí si tím analytikov.

Aj keď krátkodobá „havária“ na akciovom trhu nebude príjemná, politický aparát to potlačí k väčšej snahe, čo spôsobí udržanie ekonomiky v dlhodobom horizonte. Pomôže to ukotviť inflačné očakávania a riadiť reálny ekonomický rast, čo následne finančný systém vymaní z represie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre