Ropa lacnie o viac ako 4%. Tu je hlavný dôvod

Americká ropa WTI dnes lacnie o viac ako štyri percentá na 35,78 dolárov za barel, za čo môžu prekvapivo vysoké zásoby ropy v USA. Brent stráca 2,90% na 37,62 dolárov za barel.

Ropné zásoby vzrástli o 4,8 mil. barelov na 490,7 mil. barelov, pričom analytici počítali s poklesom o 0,6 mil. barelov. Nadmerný previs ponuky ropy nad dopytom je kľúčovým faktorom, ktorý tlačí cenu tejto komodity nadol.

Ropné futures tento mesiac výrazne stratili po tom, ako sa ropný kartel OPEC nedohodol na znížení produkcie. OPEC tak naďalej dodáva na trh rekordné množstvo ropy, čo dostáva cenu čierneho zlata pod tlak.

Obchodníci dnes vyčkávajú na rozhodnutie Federálneho rezervného systému (Fed) o sadzbách, ktoré bude známe dnes o 20:00 (SEČ). Veľká časť investorov očakáva, že Fed dnes prikročí k prvému zvýšeniu sadzieb od roku 2006. Reakciou by mohlo byť posilnenie amerického dolára a ďalší tlak na cenu ropy, keďže silný dolár predražuje nákup ropy pre investorov z iných menových oblastí.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre