Tradičné bankovníctvo je skostnatelý biznis, ktorý potrebuje pridať do kroku

Strata dôvery ľudí vo finančný biznis je dnes veľký problém. No musím konštatovať, že v niektorých prípadoch celkom oprávnene. Klienti by nemali bez výhrad dôverovať bankám, ale vždy by si mali preveriť kvalitu a transparentnosť ponúkaných služieb.

V súčasnosti preto evidujeme na bankovom trhu tri hlavné trendy. Prvým z nich je transparentnosť, kde ide o to, aby produkty neboli príliš komplikované a aby mali zákazníci možnosť jednoducho zistiť a overiť si, čo si kupujú a koľko ich to bude stáť. Produkty preto musia byť oceňované, ideálne online, teda trhovo.

Druhým trendom je lepšia kontrola. Ľudia chcú byť bližšie k svojim peniazom. Z pohľadu Saxo Bank tu hovorím o portfóliách, ktoré chcú klienti aktívne riadiť a spravovať. Do istej miery je to výsledkom vyššie spomínanej nedôvery. Je rozdiel či svoje portfólio a jeho hodnotu môžem skontrolovať v každom okamihu, napríklad prostredníctvom mobilného telefónu, alebo čakať raz mesačne na výpis a dúfať.

A tretím veľkým trendom v bankovníctve sú sociálne médiá. Banky dnes síce zamestnávajú množstvo analytikov hovoriacich klientom, čo majú robiť, no tí chcú čoraz viac komunikovať medzi sebou. Vyžadujú interakciu. I tento trend sa odvíja od straty dôvery spôsobnej krízou. Banky totiž tvrdili niečo, čo sa onedlho ukázalo ako nepravda.

My v Saxo Bank sme už všetky tri trendy do svojich aktivít zapracovali. Máme napríklad sociálnu platformu TradingFloor.com, ktorá umožňuje interakciu klientov navzájom. Myslím si, že dôraz na to začnú klásť čoraz viac i ostatné banky. Klienti sú čoraz viac sofistikovanejší. Pred pár rokmi mohlo len málo ľudí o sebe zodpovedne povedať, že sú kompetentní obchodovať na finančných trhoch. Dnes sa situácia rýchlo zlepšuje. Informácií je dokonca až nadbytok a ľudia sa ich učia používať nie len pre vlastné investovanie, ale aj pre porovnávanie s tým, čo je ponúkané rôznymi predajcami.

Tradičné banky teda potrebujú šliapnuť na plyn a pridať v inováciách. Bankovníctvo je z tohto pohľadu tradične dosť pomalým odvetvím. Dôvodom je prílišná regulácia, ktorá bráni vstupu nových firiem do odvetvia, čo znižuje tak tlak na inovácie. Dôkazom je napríklad aktivita IT firiem ako Google, Apple, či Facebook, ktoré podnikajú na neregulovaných trhoch a svojimi inováciami už začínajú tradičným bankám odoberať klientelu. Ide najmä o platobné služby.

My sa podobne ako tieto IT firmy profilujeme do pozície inovátorov. Našou konkurenciou sú tradičné banky, ktoré ukazujú klientom len veľmi malú časť investičných príležitostí a sú vo svojich produktoch málo pružné a nákladné. Klienti sú pritom čoraz náročnejší. To všetko nám zapadá do nášho neustále inovovaného biznis modelu.

Môžeme to porovnať so situáciou, keď pred pár rokmi nahradili počítače papier a pero. Vtedy sa tiež mnoho ľudí domnievalo, že ich nepotrebujú, avšak za chvílu zistili, že sa im otvorili úplne nové a de facto neobmedzené možnosti. V bankovníctve to bude rovnaké, ale oveľa rýchlejšie.

O Saxo Bank

Saxo Bank je popredný špecialista v oblasti multi-asset online obchodovania a investícií. Ponúka súkromným investorom  aj inštitucionálnym klientom ucelený balík nástrojov pre obchodovanie a investičné stratégie. Jeho komunitný finančný portál TradingFloor.com je prvou multi-asset sociálnou obchodnou platformou. Ako európska regulovaná banka s úplnou licenciou, a pod dohľadom dánskej FSA, umožňuje klientom obchodovať FX, CFDs, ETF, akciami, futures, opciami a ďalšími derivátmi prostredníctvom platformy SaxoTrader, ktorá je dostupná na PC, tabletoch, alebo smartfónoch prostredníctvom jedného účtu a je dostupná vo viac než 20 jazykových verziách. Platformu môže využívať viac ako 100 hlavných finančných inštitúcií na svete formou white-label riešení. Saxo Bank tiež ponúka profesionálne portfólio a správu financií ale aj tradičné bankové služby pomocou Saxo Privatbank. Saxo Bank bola založená v roku 1992, sídli v Kodani v Dánsku a má 26 pobočiek  v Európe, Ázii, na Blízkom východe, v Latinskej Amerike, v Afrike a v Austrálii.
http://sk.saxobank.com/

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre