5 vecí, o ktorých dnes ráno potrebujete vedieť

1. Aktivita v čínskom sektore služieb v apríli rástla. Index nákupných manažérov HSBC vzrástol z predošlých 52,3 bodu na 52,9 bodu, čo je najvyššia úroveň v tomto roku.

2. Čínska tlačová agentúra Xinhua uviedla, že tamojší býčí trh ešte nie je u konca, čo opäť podnietilo špekulácie, že čínska vláda je pripravená výraznejšie podporiť tamojšiu ekonomiku. Čínske akcie okamžite zareagovali, zo ziskov sa tešili najmä akcie technologického a finančného sektora. Index CSI 300 posilnil až o 1,8%.

3. Po tom, čo sa včera objavili správy, že Microsoft údajne uvažuje o prevzatí cloudovej spoločnosti Salesforce.com, akcie Salesforce vystrelili nahor o 6% a obchodovanie s nimi bolo dočasne pozastavené. Microsoft sa k tejto veci odmietol vyjadriť.

4. Podobne ako doterajšie predošlé dni, aj dnes sa investori budú upriamovať na pokračujúce rokovania medzi Aténami a veriteľmi. Zdá sa, že ešte stále pretrvávajú nezhody ohľadom minimálnej mzdy (ktorú chce grécky premiér zvýšiť) či dôchodkovej reformy.

5. Z pohľadu makrodát dnes bude na programe index nákupných manažérov, či už pre Nemecko, Francúzsko, Španielsko a Taliansko, ako aj kompozitný index PMI pre celú eurozónu. Zverejnený bude aj vývoj maloobchodných tržieb v eurozóne a správa ADP v USA.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre