Ázijské akcie začali rok 2023 vo veľkom štýle. Závislosť na Číne slabne

čínsky juan

Podobne ako iné akciové trhy, aj ázijské akcie začali tento rok vo veľkom štýle. Keď sa bližšie pozrieme na tento región, zistíme, že v Ázii badať oslabenie závislosti od Číny. Potvrdzuje to aj hospodárska nadvýkonnosť regiónu v roku 2022, a to napriek tomu, že Čína zaznamenala spomalenie. Trhová strategička Saxo Bank Charu Chanana hovorí: „Keď sa Čína znovu otvorí, pravdepodobne uvidíme nové modely dodávateľských reťazcov a viac regionálnej spolupráce, ktoré posunú význam Ázie v globálnej ekonomike vyššie,“ vysvetľuje v prognóze banky na prvý kvartál.

Stupňujúce sa obchodné a technologické vojny medzi USA a Čínou podnietili mnohé firmy k diverzifikácii svojich dodávateľských reťazcov, čím chcú znížiť riziká vyplývajúce z uvalených sankcií. Pandémia ukázala, že je potrebné adresovať riziko koncentrácie závislosti od Číny. „Nakoniec vojenská invázia na Ukrajinu a jej vplyv na dodávky plynu do Európy stanovili pre mnohé krajiny, ktoré sú tradične v súlade s americkou zahraničnou politikou, jasný program, aby vyhodnotili odolnosť svojich dodávateľských reťazcov a prehodnotili svoj primárny spoľah na Rusko a Čínu a namiesto nich získavali zdroje od spojenecký krajín,“ hovorí analytička Ch. Chanana.

Ázijské akcie začali rok 2023 vo veľkom štýle, keď akciový index MSCI Asia Pacific a index MSCI Emerging Markets vstúpili v januári na býčí trh a prekonali americký benchmark S&P 500. Akcie poháňali najmä zmeny v čínskej politike a slabší americký dolár. Vplyv rizika, že dôjde k spomaleniu globálnej ekonomiky, ako aj vplyv dlhodobo vysokej inflácie sa však nedá podľa analytičky vylúčiť. Ako ani to, že výhľad domáceho dopytu v Ázii spochybňuje aj nárast úrokových sadzieb v minulom roku.

xtb
Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre