Ázijské akcie jasajú. Zmení Peking kurz a uvoľní opatrenia?

Peking v niektorých mestách uvoľnil proticovidové opatrenia, čo signalizuje, že v krajine, v ktorej už viac ako dva roky platia prísne obmedzenia, môže dôjsť k ďalšiemu uvoľneniu. Napríklad v Šanghaji sa ľudia od pondelka nebudú musieť preukazovať negatívnym testom na Covid-19, ak budú chcieť ísť verejnou dopravou alebo navštevovať parky. Mesto Nan-ning zrušilo požiadavku na negatívny test pre jazdu metrom.

Nádej na uvoľnenie prísnej proticovidovej politiky Pekingu potešila akciové trhy. Čínsky akciový index Shanghai Composite posilnil o 1,76 % a hongkonský akciový index Hang Seng vzrástol až o 4,51 percenta. Japonský akciový index Nikkei 225 uzavrel vyššie o 0,15 %, index ázijsko-pacifických akcií MSCI zaznamenal rast o 1,66 %.

Vyhliadky na zvýšený dopyt po rope z Číny poháňajú nahor aj cenu tejto komodity. Cena americkej ľahkej ropy WTI v pondelok získava 2,29 % na 81,80 dolárov za barel, cena severomorskej ropy je vyššie o 2,14 percenta na 87,40 USD/barel.

Graf: Vývoj šanghajského akciového indexu SSE Composite Index

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre