Akcie Toyoty sa prepadli kvôli bezpečnostnému škandálu Daihatsu

Toyota
Foto: Flickr

Akcie spoločnosti Toyota Motor vo štvrtok klesli o 4 % po tom, ako japonské ministerstvo dopravy vykonalo inšpekciu v dcérskej spoločnosti Daihatsu Motor v súvislosti s bezpečnostnými problémami spred desiatok rokov.

Razia ministerstva dopravy v sídle Daihatsu v Osake sa uskutočnila po odhaleniach, že automobilka a dodávateľ manipulovali s výsledkami kolíznych bezpečnostných testov. Nezávislý výbor uviedol, že zistil problémy týkajúce sa 64 modelov vrátane takmer dvoch desiatok predávaných pod značkou Toyota. Komisia vyšetrovala nekótovanú automobilku po tom, ako v apríli uviedla, že zmanipulovala bezpečnostné testy bočného nárazu, ktoré sa vykonali u 88 000 malých vozidiel.

Spoločnosť avizovala, že po zistení ďalších nezrovnalostí pri bezpečnostných kontrolách zastaví dodávky všetkých svojich vozidiel na neurčitú dobu.

Daihatsu dodáva autá a súčiastky viacerým významným značkám vrátane spoločností Toyota, Mazda Motor Corp. a Subaru Corp., takže hrozí, že škandál by sa mohol rozšíriť aj do zvyšku japonského automobilového priemyslu. Spoločnosť Daihatsu v stredu uviedla, že nevie, kedy obnoví dodávky, ale že vplyv na jej zisk bude značný.

„Keďže dobrovoľné vnútropodnikové kontroly odhalili iba jeden prípad, keď výkon vozidla nespĺňal zákonné požiadavky, myslíme si, že riziko rozsiahleho stiahnutia z trhu je nízke,“ uviedli vo svojich poznámkach analytici Citi Research. „No pokiaľ by bola výroba pozastavená na dlhšie obdobie, Toyota by mohla utrpieť pokles prevádzkového zisku vo výške stoviek miliárd jenov,“ dodávajú analytici.

Pre najväčšiu svetovú automobilku to bol náročný týždeň. Toyota predtým uviedla, že zvolá 1,12 milióna vozidiel po celom svete (najmä v Spojených štátoch) a to kvôli senzorom, ktoré môžu spôsobiť nesprávne fungovanie airbagov.

Graf: Vývoj akcií Toyota Motor

Zdroje: reuters.com; bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre