Japonský index Nikkei vystúpil na 33-ročné maximum

akciový trh
akciový trh

Japonský akciový index Nikkei 225 v utorok vzrástol o 1,16 % a uzavrel na úrovni 33 763 bodov, čo je 33-ročné maximum. V dôsledku rastu technologických akcií na Wall Street sa investori zamerali na akcie súvisiace s čipmi. Z 225 akcií v indexe si polepšilo 156 akcií. Širší akciový benchmark Topix vzrástol o 0,82 % na 2413,09 bodu.

Utorňajší rast je pripisovaný technologickej rally v USA, ku ktorej došlo počas japonského predĺženého víkendu, keď bol tamojší akciový trh zatvorený. Akcie spoločnosti Tokyo Electron si pripísali 3,28 %, zatiaľ čo akcie firmy Advantest poskočili o 6,05 %.

Akcie spoločnosti DeNA, ktorá poskytuje najmä online služby, vzrástli až o 9 % po tom, ako firma v piatok oznámila, že jej sesterská spoločnosť GO Inc. začala s prípravami na kótovanie akcií.

„Myslím si, že korekcia nemusí prísť tak skoro, ale v najbližšom období som trochu opatrný, ak nie mierne pesimistický, keďže trhy prehodnocujú najnovšie politické rozhodnutia Fedu a Bank of Japan,“ komentoval vývoj Naka Matsuzawa, hlavný makro stratég spoločnosti Nomura.

Akciový index Nikkei dosiahol svoje historické maximum na úrovni 38 915 bodov v decembri 1989.

Zdroje: reuters.com; nikkei.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre