Čínske akcie majú v najbližších týždňoch potenciál pre výraznejší rast

Čínske akcie sú dnes v porovnaní s americkými akciami obchodované na nižších úrovniach. Vytvára to potenciál pre ich rast v nasledujúcich týždňoch. V prospech tamojších firiem hovorí viacero faktorov súčasne.

Čínska vláda tento týždeň deklarovala svoj úmysel obmedziť ceny komodít. Jej cieľom je dostať pod kontrolu inflačné očakávania. Nižšie ceny komodít totiž znamenajú menší tlak na ceny koncovej produkcie. Vláda tak chce udržať pod kontrolou rast cien.

Vedľajším efektom však bude aj zlepšenie profitability čínskych firiem. Tie bežne podnikajú s nižšími maržami, ako podniky v USA. Nárast ziskov z dôvodu nižších vstupných nákladov tak môže byť relatívne vysoký. Čínske akcie už na túto správu v utorok reagovali rastom o 3,6 percenta. Predpokladá sa ich ďalšie zhodnotenie.

Ďalším podporným faktorom pre čínske firmy je aj očakávanie výraznejších vládnych stimulov. Čína sa doteraz spoliehala na masívnu podporu vlád v USA a v Európe. Tamojšie spoločnosti tak do istej miery parazitovali na cudzích vládnych stimuloch. Tento efekt však postupne vyprcháva. Očakáva sa preto, že opraty bude musieť prebrať čínska vláda.

Potenciál čínskych akcií zvýrazňuje aj ich nižšie ocenenie (valuácia) v porovnaní s tými americkými. Analytici preto očakávajú, že v nasledujúcich 26 týždňoch budú rastom prekonávať americké akcie. Pomôcť by im mal aj slabnúci dolár.

Autor: Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre