Ázijské akcie skĺzli na 9-mesačné minimum

akciové trhy
akciové trhy

Ázijské akcie vo štvrtok klesli na najnižšiu úroveň za posledných 9 mesiacov. Ako informuje agentúra Reuters, najširší ázijsko-pacifický akciový index MSCI (mimo Japonska) klesol na 495,03 bodov, čo je najnižšia hodnota od 29. novembra minulého roka. Od začiatku augusta index stratil približne 8 %.

Investorov znepokojujú riziká pomalého oživenia čínskej ekonomiky a obavy, že Federálny rezervný systém (Fed) môže opäť zvýšiť úrokové sadzby, čo nie je potešujúca správa pre rizikové aktíva na čele s akciami.

Séria ekonomických údajov z Číny signalizuje, že ekonomika po pandémii nedosahuje takú dynamiku, s akou sa počítalo. Navyše, investori doteraz neboli ohromení krokmi zo strany politikov a požadovali ďalšie stimuly.

„Naďalej si myslím, že politici prijmú viac opatrení,“ uviedol pre Reuters Herald van der Linde, hlavný stratég pre ázijské akcie v banke HSBC. Ako dodáva, chce to iba trochu viac času.

K znepokojujúcim vyhliadkam pre druhú najväčšiu svetovú ekonomiku prispieva aj prehlbujúca sa kríza v sektore nehnuteľností. Čínsky realitný developer Zhongzhi Enterprise Group vo štvrtok investorom oznámil, že čelí kríze likvidity a uskutoční reštrukturalizáciu dlhu.

Wall Street cez noc uzatvorila nižšie po tom, ako zápisnica z júlového zasadnutia Fedu ukázala, že bankári sú v otázke ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb rozdelení. Zápisnica ukázala, že síce niektorí politici z Fedu poukázali na ekonomické riziká vyšších sadzieb, väčšina z členov centrálnej banky uprednostňuje sprísnenie menovej politiky v boji s infláciou. Akciový index Dow Jones klesol o 0,52 % na 34 765 bodov, širší benchmark S&P 500 uzavrel nižšie o 0,76 % na 4404 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre