Akcie v Hongkongu klesli na 13-ročné minimum

Akcie v Hongkongu klesli na najnižšiu úroveň od mája 2009, teda od konca svetovej finančnej krízy. Hongkonský akciový benchmark Hang Seng v dnešnom obchodovaní strácal približne 3 percentá na 16 010 bodov.

Podľa analytikov za to môžu rastúce obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky a rýchle zvyšovanie sadzieb po celom svete. Investori sa obávajú, že boj s vysokou infláciou sa negatívne podpíše pod vývoj globálneho hospodárstva.

Ako poznamenáva Financial Times, investori tiež pozorne sledovali zjazd čínskej komunistickej strany, pričom niektorí analytici dúfali, že budú oznámené nové ekonomické stimuly, prípadne aspoň zmiernenie Si Ťin-pchingovej stratégie nulovej tolerancie covidu.

Štvrtkový výpredaj na akciovom trhu prišiel  po stredajšom inauguračnom prejave hongkonského lídra Johna Leeho. Dickie Wong, ktorý je vedúcim výskumu v Kingston Securities v Hong Kongu povedal, že mnohí obchodníci vsadili na to, že Lee oznámi podstatné opatrenia na pomoc pre mestský trh s nehnuteľnosťami, no boli sklamaní.

Lee vo svojom prvom politickom prejave oznámil opatrenia na zvýšenie bezpečnosti a tiež plány, ako do Hongkongu prilákať viac zahraničných talentov. Lee ale neobjasnil ekonomické ciele pre mesto, ktoré zaostáva za konkurenčnými ázijskými finančnými centrami.

Graf: Vývoj akciového indexu Hang Seng

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre