Ázijské obchodovanie: V Japonsku sa vyberali zisky, Austráliu potešil slabý dolár

Dnešné ázijské obchodovanie dopadlo zmiešane. Kým japonské akcie zakopli o silnejší jen, akcie v Austrálii profitovali z očakávaní na nižšie sadzby a slabého amerického dolára.

Japonský jen posilnil po tom, čo Fed večera naznačil, že na júnovom zasadnutí sa o vyšších sadzbách zrejme ešte nerozhodne. Dolár na to začal oslabovať voči hlavným menovým náprotivkom. Posilnený jen nie je pre japonské akcie dobrou správou, pretože okliešťuje zisky proexportne orientovaným japonským firmám.

Index Nikkei 225 oslabil o 0,35 % na 19 476 bodov, takže po predošlých rekordoch sa investori rozhodli pre výber ziskov. V červenom zakončil aj čínsky index CSI 300, ktorý oslabil o 0,16 % na 3839 bodov. Naopak, hongkonský index Hang Seng výrazne vzrástol o 1,45 % na 24 468 bodov

Austrálsky ASX 200 posilnil o takmer 2 %, čím reagoval na možnosť zníženia sadzieb austrálskou centrálnou bankou. Okrem toho tamojšie akcie potešil oslabený dolár, ktorý podporil obchodovanie s akciami ťažobných spoločností.

Po tom, čo sa dolár včera dostal pod výrazný tlak, začali komodity obchodované v dolároch získavať. Z vyšších cien ropy, zlata či priemyselných komodít tak profitovali akcie firiem, ktoré sa zaoberajú ich ťažbou.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre