Prečo si obchodníci kupujú rybičky a nepíšu červeným perom?

Nikdy, nikdy nepíšem červeným perom. Červená totiž znamená straty, uviedol raz James Park, senior obchodník zo spoločnosti Brean Murray & Co . Park je jedným z obchodníkov, ktorí sa pri pohybe na finančných trhoch pridŕžajú určitých povier a bizarných zásad.

Dr. Bennett Leventhal má na takéto správanie jasné vysvetlenie: Traderi pracujú pod obrovským tlakom. Myslím si, že pre mnohých z nich sú tieto rituály spôsobom, ako odbúrať všetok ten obrovský stres a úzkosť“, tvrdí Leventhal.

Brett Gallagher, ktorý má vo finančnej inštitúcii Julius Baer na starosti americké akcie, sa pre CNN priznal, že úspechom jeho obchodov je akvárium a nakupovanie rybičiek. Odvoláva sa na tvrdenie jedného portfólio manažéra, ktorý veril, že sebestačný ekosystém s rastlinami a krevetami je kľúčom jeho obchodných úspechov. „Sám som mal rybičku, no po tom, čo umrela, sa prestalo dariť aj trhom“, hovorí Gallagher. Neznámy portfólio manažér si zrejme myslel, že po narušení prírodného systému dochádza k naštrbeniu aj toho akciového.

Zaujímavý rituál praktizuje aj Josh Brown z blogu The Reformed Broker. Ako píše, nemá dobré skúsenosti s akciami, ktorých ticker znie veľmi roztomilo. Ide napr. o symboly COOL (Majesco Games), FAN (Wind Energy ETF) či ZEUS (Olympic Steel).

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre