Slovinsko možno požiada o medzinárodnú pomoc!

Slovinsko, krajina, ktorá bola vzorom pre iných a ukážkou toho, ako môžu aj menej rozvinuté krajiny úspešne dobiehať “západ”, sa už istú dobu musí vyrovnávať s ťažkosťami.

Problémom je hlavne bankový sektor krajiny. Už pred niekoľkými mesiacmi sa hovorilo o možnosti, že krajina bude musieť byť zachraňovaná medzinárodnými veriteľmi. Túto možnosť však krajina v tom čase odmietla a problémy sa od vtedy pokúša vyriešiť sama.

V súčasnosti sa však táto možnosť opäť vynára. Šéf centrálnej banky Slovinska Bostjan Jazbec (na snímke nižšie) uviedol, že pokiaľ v krajine nedôjde k zníženiu nákladov na refinancovanie, budú sa žiadosťou o záchranu zaoberať.

Problematický bankový sektor v krajine je zlými úvermi zaťažený do výšky 22,5 % HDP. Väčšina bánk v Slovinsku je pritom stále vo vlastníctve štátu.

Guvernér počas tlačovej konferencie tiež uviedol, že krajina robí všetko preto, aby dostala svoje náklady pod kontrolu. Ak však vo svojich krokoch nebude úspešná, príde na rad žiadosť o pomoc.

Bostjan Jazbec – guvernér centrálnej banky Slovinska

V tom prípade by do úvahy pripadala napríklad pomoc z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), známeho aj pod označením trvalý euroval.

Slovinský premiér zároveň priznal, že v súčasnosti stále nepoznajú sumu potrebnú na záchranu bánk. Na konci novembra by však mali byť k dispozícii aj výsledky záťažových testov bánk, ktoré by mali poskytnúť bližšie informácie.

O tom, že slovinská ekonomika sa v súčasnosti nenachádza v dobrom stave, svedčí aj fakt, že centrálna banka upravila svoj odhad vývoja ekonomiky pre tento rok.

Pôvodná prognóza z apríla tohto roka, ktorá hovorila o 1,9 % prepade ekonomiky sa aktuálne zhoršila až na 2,6 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre