Americký senát banke JP Morgan: Klamali ste!

Určite si ešte pamätáte na miliardový škandál so špekulatívnymi obchodmi, ktorý americkým bankovým sektorom otriasol minulý rok, a pre ktorý sa americká veľkobanka JP Morgan dostala pod výrazný politický tlak.

Bolo to v máji minulého roka, čo banke JP Morgan vznikli miliardové škody, za ktorými stoja špekulácie prostredníctvom zaisťovacích operácií (tie ironicky slúžia na obmedzenie strát v obchodoch).

Prípad miliardových strát má pokračovanie, keďže americký senát prostredníctvom svojej 300-stranovej správy tvrdí, že banka ignorovala ohlásené riziká, klamala investorov a regulátorov, zakrývala straty a zastrašovala zamestnancov.

Vysokopostavení manažéri boli údajne mesiac pred vznikom mohutnej straty varovaní, že derivátové obchody pre nich predstavujú výrazné nebezpečenstvo.  Ako vieme, banku to nakoniec stálo 6,2 miliardy dolárov.

Finančný dom sa dnes proti týmto obvineniam bráni a tvrdí, že jeho vedenie konalo vždy v dobrej viere. JP Morgan odmieta správy, že by si bola hroziaceho nebezpečenstva vedomá.

Banka vraj o Voldemortovi vedela

Konkrétne sa v tomto prípade hovorí o „obchodoch“ jedného londýnskeho obchodníka, Bruna Iksila, ktorého prezývajú veľryba alebo aj Voldemort (desivý a mocný človek, ktorý nesmel byť menovaný).

Londýnska kancelária JP Morgan, ktorá za stratami stojí, vraj nebola dostatočne kontrolovaná a teda mohla tvoriť monštruózne veľké obchodné pozície. Iksil mal obzvlášť veľký účet, nakoľko pred tým zaznamenal niekoľko úspešných obchodov. Máj 2012 ale úspešným nebol!

Podľa slov amerického prezidenta Baracka Obamu bol tento prípad ukážkou toho, že Spojené štáty potrebujú finančné reformy. „Banka vykázala obrovské straty aj napriek tomu, že jej šéf je najchytrejším bankárom v krajine“,uviedol v máji minulého roka Obama.

V banke následne došlo k personálnym zmenám: Z funkcie CIO (Chief Investment Officer) odišla manažérka Ina Drew, ktorá v JP Morgan pracovala 30 rokov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

pekne..bohvie čo tam všetko bolo a čo všetko sa ešte  dozvieme ..sprava na 300 stran nebude len strucnym obvinenenim :D