Riaditeľ JPMorgan: Toto je najnebezpečnejšia éra za posledné desaťročia

JP Morgan
JPMorgan (Flickr)

Najväčšie americké banky včera predstavili svoje výsledky za tretí štvrťrok 2023. Hoci sa ukázali ako silné, generálny riaditeľ JPMorgan Jamie Dimon prekvapil svojimi komentármi, keď investorov varoval: „Teraz je možno najnebezpečnejšie obdobie, aké svet zažil za posledné desaťročia,“ uviedol vo vyhlásení šéf najväčšej americkej banky.

Dimon poukazuje na to, že vojenské konflikty na Ukrajine a v Izraeli môžu mať „ďalekosiahly vplyv na trhy s energiami a potravinami, globálny obchod a geopolitické vzťahy.”

Generálny riaditeľ BlackRock Larry Fink už skôr upozornil, že geopolitika bude mať od roku 2022 na trhy značný vplyv. Obdobie vojen (najmä na Blízkom východe) zvyčajne vedie k zvýšeniu cien ropy. Podľa šéfa JPMorgan môže byť najhorším scenárom pre ekonomiku situácia, keď ceny ropy vyskočia k úrovni 150 USD za barel, Fed zvýši sadzby nad 7 % a  ekonomika sa prepadne do stagflácie.

Napriek tomu najväčšia banka v USA v minulom štvrťroku prekonala odhady analytikov, keď ohlásila zisk 4,33 USD na akciu, pričom analytici očakávali 3,90 USD. Príjmy dosiahli 39,9 miliardy USD, čo prekonalo očakávania na úrovni 39,57 miliardy USD.

Rastúca geopolitická neistota podporila ceny aktív, ktoré investori predtým prehliadali. Ide najmä o bezpečné prístavy na čele so zlatom a defenzívne akcie. Cena zlata tento týždeň vzrástla o 2 %.

Zdroje: cnn; bithub.pl

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre