Švajčiarsky bankový gigant UBS spúšťa nový spätný odkup akcií za 2 miliardy USD

Foto: UBS

Švajčiarsky bankový obor UBS v utorok informoval o novom programe spätného odkupu akcií v hodnote 2 miliardy USD. UBS očakáva, že až 1 miliarda USD z tejto sumy sa uskutoční v tomto roku.

„Ako sme už predtým avizovali, v roku 2024 očakávame spätný odkup našich akcií v hodnote až 1 mld. USD, ktorý sa začne po dokončení fúzie UBS AG a Credit Suisse AG, ktorej uzavretie sa očakáva do konca druhého štvrťroka,“ uviedla banka vo vyhlásení. „Našou ambíciou je, aby spätné odkúpenie akcií do roku 2026 prekročilo úroveň pred akvizíciou.“

Nový program nasleduje po ukončení spätného odkúpenia z roku 2022, počas ktorého bolo nakúpených 298,5 mil. akcií. Podľa banky to predstavovalo 8,62 % jej akcií v hodnote 5,2 miliardy USD. Program spätného odkúpenia akcií UBS v roku 2022 sa skončil minulý mesiac.

K spätnému odkupu dochádza vtedy, keď firmy nakupujú svoje vlastné akcie na burze cenných papierov, čím znižujú podiel akcií držaných investormi. Keď sa dopyt po akciách zvyšuje, ich cena rastie a v situácii, keď firma nakupuje svoje vlastné akcie, pomáha vplyvom dopytu zvýšiť aj ich cenu, čo vytvára hodnotu pre všetkých akcionárov.

Zdroje: cnbc; reuters

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre