Banka HSBC dostala vysokú pokutu za zlyhanie pri ochrane vkladov

HSBC
HSBC (Foto: Flickr)

Britská banka HSBC dostala v utorok pokutu vo výške 57 miliónov libier od regulačného úradu Prudential Regulation Authority (PRA), a to z dôvodu, že dostatočne nechránila vklady klientov.

Úrad uvádza, že HSBC v rokoch 2015 až 2022 správne nerozoznala, ktoré vklady spadajú pod britský systém poistenia vkladov (Financial Services Compensation Scheme – FSCS). Tento systém oprávňuje klientov na ochranu ich vkladov až do výšky 85 000 GBP.

Približne 99 % oprávnených klientov bolo nesprávne klasifikovaných. Nielen to, ale po zistení problému HSBC o tejto záležitosti urýchlene neinformovala ani príslušné regulačné orgány.

Je to druhá najvyššia pokuta, akú kedy úrad uložil, čo poukazuje na závažnosť tejto záležitosti. Najväčšia pokuta vo výške 87 miliónov libier bola udelená Credit Suisse v júli 2023.

Pôvodne mala byť pokuta ešte vyššia, približne 96,5 milióna libier, no vzhľadom na to, že banka pri vyšetrovaní spolupracovala a prejavila ochotu problém napraviť, bola pokuta znížená na súčasnú výšku.

„Je nevyhnutné, aby všetky banky v plnej miere dodržiavali naše požiadavky týkajúce sa pripravenosti na riešenie krízových situácií,“ uviedol Sam Woods, zástupca guvernéra Bank of England a generálny riaditeľ úradu PRA.

„Jednoznačne išlo o informácie, pri ktorých PRA očakávala, že ich budú firmy plne a včas zdieľať,“ uviedol regulátor. PRA však dodáva, že porušenia neboli úmyselné ani bezohľadné.

Je veľmi dôležité, aby banky presne zaznamenávali finančné informácie, najmä tie, ktoré sa týkajú ochrany vkladov, pretože je to jeden z mála užitočných záznamov, ktoré má ochranný systém FSCS k dispozícii v prípade kolapsu banky. Vďaka tomu vie lepšie zabezpečiť, aby dostali klienti výplatu bez ohľadu na vlastnú likviditu a platobnú schopnosť banky.

Zdroje: reuters.com; news.sky.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre