Schiff: Ľudia si nechcú priznať, že začala finančná kríza

krach kríza

Americký ekonóm a komentátor Peter Schiff vystúpil na NTD News, kde hovoril o záchrane bánk a taktiež marcovom zasadnutí americkej centrálnej banky Fed. Počas rozhovoru uviedol, že prijaté záchranné balíčky zaplatia všetci a v konečnom dôsledku znehodnotia dolár, keďže stúpa inflácia. Aj keď šéf Fedu Jerome Powell po marcovom zasadnutí menového výboru FOMC prehlásil, že bankový systém je zdravý a odolný, podľa Schiffa to tak nie je. „Je to domček z karát, ktorý sa začína rúcať,“ myslí si ekonóm.

Podľa neho tu máme oveľa väčšiu bublinu a to v dôsledku chýb, ktoré Fed urobil od krízy v roku 2008. Schiff po krachu bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank uviedol, že je to začiatok finančnej krízy.

„Toto už nie je finančná kríza z roku 2008. Toto je kríza v roku 2023. Je to už dávno – pätnásť rokov, čo sme mali finančnú krízu. Som prekvapený, že trvalo tak dlho, kým začala kríza. Ale nečudujem sa, že máme krízu.“

Peter Schiff

Schiff porovnáva situáciu v roku 2008 s dnešným stavom. Stručne povedané, finančná kríza v roku 2008 bola o dlhu, ktorí ľudia nahromadili počas bubliny a neschopnosti dlžníkov splácať, keď bublina spľasla. Presne to sa teraz deje. Je to banková kríza a banky sú financie. Avšak nikto z hlavného prúdu nehovorí o finančnej kríze.

„Myslím si, že ľudia sa zdráhajú nazvať to finančnou krízou, pretože nechcú privolávať spomienky na rok 2008..nechcú si to priznať,“ hovorí ekonóm. Aj v čase, keď trh s rizikovými hypotékami začal kolabovať, sa ľudia uisťovali, že je všetko v poriadku. To isté podľa neho počúvame aj dnes.

Schiff si myslí, že banky nedokážu zvládnuť veľký hospodársky pokles spojený s nárastom inflácie. „Ak máme vysokú infláciu a recesiu zároveň, banky skrachujú,“ hovorí Schiff.

Peter Schiff je americký ekonóm, ktorý sa preslávil tým, že predpovedal finančnú krízu. V decembri 2006 v debate na Fox News varoval, že v roku 2007 dôjde k prepadu cien nehnuteľností a nastane finančný kolaps.

Zdroje: zerohedge.com; schiffgold.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre