Fed zvýšil sadzby. Naznačil však dôležitú zmenu

budova Fedu

Federálny rezervný systém (Fed) v stredu podľa očakávaní zvýšil základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do pásma 4,75 – 5,00 %. Marcové zvýšenie sadzieb je deviatym v rade.

Centrálna banka však naznačila výraznú zmenu, keďže v novej makro-prognóze počíta „len“ s jedným zvýšením sadzieb na úroveň 5,0 – 5,25 %. V porovnaní s postojom Fedu spred dvoch týždňov ide o veľkú zmenu, keďže v tom čase sa počítalo so sadzbami na úrovni až 6 %.

Tzv. dot-plot projekcia Fedu

Centrálna banka USA tak signalizuje, že zvyšovanie sadzieb sa blíži ku koncu. Tento obrat prichádza po tom, ako sa po krachu bánk Silicon Valley Bank a Signature bank zvýšilo napätie v bankovom sektore. „Výbor bude pozorne sledovať prichádzajúce informácie a hodnotiť dôsledky pre menovú politiku,” uvádza sa vo vyhlásení FOMC.

Z komentárov šéfa Fedu, Jeromea Powella síce vyplýva, že centrálna banka sa blíži ku koncu cyklu zvyšovania sadzieb, avšak Powell usúdil, že boj s infláciou sa ešte neskončil.

Časť pozorovateľov naliehala na centrálnu banku, aby aspoň dočasne pozastavila zvyšovanie sadzieb a posúdila dôsledky kolapsu bánk SVB a Signature bank. Podľa Fedu je banková kríza pod kontrolou: „Bankový systém USA je zdravý a odolný,“ uvádza sa vo vyhlásení centrálnej banky.

Kolaps SVB začiatkom tohto mesiaca čiastočne súvisel s agresívnym zvyšovaním sadzieb. Najväčšia banka v Silicon Valley naliala kapitál do dlhodobých cenných papierov, ktorých hodnota s rastom úrokových sadzieb klesala. Tieto masívne straty vystrašili vkladateľov, ktorí z finančnej inštitúcie húfne vyberali vklady.

Fed tiež aktualizoval svoje ekonomické projekcie. Mierne zvýšil svoje očakávania týkajúce sa inflácie – kým v decembri počítal s infláciou pre rok 2023 na úrovni 3,1 %, aktuálne je to 3,3 %. Výhľad nezamestnanosti sa znížil na 4,5 %, zatiaľ čo výhľad HDP klesol na 0,4 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre