SVB padla. Ide o najväčší bankový kolaps v USA od krízy v roku 2008

Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank (Reuters)

Regulačné orgány v Kalifornii včera uzavreli spoločnosť SVB Financial Group, ktorá je materskou spoločnosťou najväčšej banky v Silicon Valley – Silicon Valley Bank (SVB). Krach SVB je najväčším bankovým bankrotom od roku 2008, kedy vrcholila finančná kríza.

Správcom banky sa stala Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC), ktorá uviedla, že aktíva banky dosahujú 209 miliárd dolárov a vklady sú vo výške 175,4 mld. USD. Išlo o 15. najväčšiu banku v krajine.

Banka SVB mala relatívne vysoký objem nepoistených vkladov, keďže sa zameriavala na technologické startupy a firmy s rizikovým kapitálom. Z údajov, ktoré banka predložila úradu FDIC koncom roka 2022 vyplýva, že až 89 % z jej vkladov vo výške 175 miliárd USD bolo nepoistených.

SVB bola ústredným hráčom v inovačnej ekonomike a chrbticou technologického priemyslu v Silicon Valley. Ponúkala celý rad finančných služieb, ktoré pokrývali potreby startupov, od rizikových úverov až po správu aktív.

Čo viedlo k pádu?

SVB (Flickr)

Analytici uvádzajú, že banku dostalo pod tlak najmä agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré znížilo hodnotu jej investičných aktív, predovšetkým dlhopisov. Keď boli sadzby nulové, banky nakúpili dlhodobé a nízko rizikové štátne dlhopisy, avšak s tým, ako Fed zvyšuje sadzby, hodnota týchto aktív klesá, takže finančné inštitúcie sedia na nerealizovaných stratách.

Ako uviedol hlavný ekonóm agentúry Moody’s Mark Zandi, vyššie sadzby zasiahli najmä technologický sektor, podkopali hodnotu technologických akcií a sťažili získavanie kapitálu. To podnietilo mnohé tech firmy, aby z banky stiahli svoje vklady.

V dôsledku vyššie uvedeného sa SVB z pohľadu hotovosti dostala do úzkych a v stredu sa uchýlila k navýšeniu kapitálu, avšak pokus získať viac ako 2 miliardy dolárov zlyhal.

O deň na to začal výpredaj akcií SVB, ktoré sa prepadli o 60 % a po ukončení obchodovania ďalej strácali. V reakcii na to zasiahli regulačné orgány a banka oficiálne zbankrotovala. Teraz je v správe FDIC. Ide o nezávislú vládnu agentúru, ktorá vystupuje ako správca. To znamená, že likviduje aktíva banky, aby splatila záväzky vkladateľov a veriteľov banky.

Krach otriasol trhmi

Pád SVB otriasol americkými burzami a hlavné akciové indexy si zo včerajšieho obchodovania odniesli straty. Dow Jones klesol o 1,07 percenta, širší benchmark S&P 500 stratil 1,45 % a kompozitný index burzy Nasdaq klesol o 1,76 %.

Už vo štvrtok boli v dôsledku nervozity zasiahnuté najmä akcie bankových inštitúcií a negatívny sentiment sa prelial aj na európske akcie.

Aj keď na trhoch spočiatku zavládla panika, analytici uvádzajú, že krach tejto banky pravdepodobne nespustí dominový efekt, ktorý sme mohli vidieť počas finančnej krízy. Mark Zandi s agentúry Moody’s hovorí, že systém je dnes kapitalizovaný a likvidný tak dobre, ako nikdy predtým a banky, ktoré sú v problémoch, sú príliš malé na to, aby predstavovali relevantnú hrozbu pre širší systém.

Analyti Eda Moyu poznamenáva, že všetci na Wall Steet vedeli, že zvyšovanie sadzieb Fedom nakoniec niečo „zlomí“ a teraz sa ukazuje, že to likviduje malé banky.

Vývoj akciového indexu S&P 500

Zdroje: reuters.com; cnc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre