Obavy z novej krízy: akcie banky SVB sa zrútili o 60 %

SVB (Flickr)

Akcie americkej spoločnosti Silicon Valley Bank (SVB), ktorá je najväčšou bankou v Silicon Valley, sa včera prepadli o hrozivých 60 %, pričom po ukončení obchodovania pokračovali v ďalšom poklese. Včerajší prepad vymazal z hodnoty tejto bankovej skupiny až 9,6 miliardy dolárov.

Akcie skolabovali po tom, ako spoločnosť priznala veľké straty z predaja cenných papierov. SVB v stredu prikročila k predaju akcií, čím chcela získať prostriedky na pokrytie strát vo výške 1,8 miliardy USD z predaja dlhopisového portfólia.

Masívny pokles akcií SVB sa rozšíril aj na ostatné finančné tituly a vyvolal obavy z novej bankovej krízy. Štyri najväčšie americké banky JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo a Bank of America vo včerajšom obchodovaní odpísali zo svojej trhovej hodnoty až 52,4 miliardy dolárov.

SVB je významným bankovým partnerom amerických technologických firiem a tiež firiem z oblasti biotechnológií. Keďže úrokové sadzby rastú a situácia mnohých technologických startupov sa zhoršuje, investori sa obávajú, či bude aktuálne navýšenie kapitálu SVB postačujúce.

Niektoré spoločnosti s rizikovým kapitálom pre portál Financial Times uviedli, že ich znepokojuje pokles hodnoty akcií SVB a niektorým firmám zo svojho portfólia odporúčajú, aby zvážili výber časti svojich vkladov od tohto veriteľa.

Dramatický výpredaj akcií amerických bánk sa v piatok prelial aj do Európy, keďže niektoré z najväčších bánk v regióne zaznamenávajú najväčší pokles akcií za deväť mesiacov. V čase písania tohto článku akcie najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank strácajú viac ako 7 %, akcie francúzskej BNP Paribas odpisujú 3,50 %.

Graf: Vývoj akcií SVB Financial Group

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre