Krízou zmietanej banke NYCB hodili záchranné lano v objeme 1 miliarda dolárov

Pokles akcií
Pokles akcií

Regionálna banka New York Community Bank (NYCB), ktorá sa tento rok ocitla vo veľkých problémoch, získava finančnú pomoc vo výške viac ako 1 miliarda USD.

Väčšinu tejto kapitálovej injekcie (450 miliónov USD) poskytne spoločnosť Liberty Strategic Capital, za ktorou stojí bývalý minister financií Steven Mnuchin. Zvyšnú sumu poskytnú spoločnosti Hudson Bay Capital, Reverence Capital Partners, Citadel Global Equities a taktiež ďalší inštitucionálni investori či niektorí členovia vedenia spoločnosti. Vyplýva to z oznámenia, ktoré banka NYCB zverejnila v stredu popoludní.

Po informáciách, že banka potrebuje veľkú finančnú injekciu, sa akcie NYCB v stredu prepadli o viac ako 40 %. Po oznámení dohody akcie vzrástli o 31 %, no časť ziskov zmazali a nakoniec vo štvrtok uzavreli vyššie o 7,45 %. Kevin Heal, bankový analytik spoločnosti Argus Research, očakáva, že dohoda zmierni obavy vkladateľov.

Okrem investície banka avizovala, že Joseph Otting, bývalý menový kontrolór, nahradí Alessandra DiNella vo funkcii generálneho riaditeľa. DiNello, ktorý bol vymenovaný za generálneho riaditeľa pred necelým týždňom, sa teraz stane nevýkonným predsedom.

NYCB sa dostala pod tlak po tom, ako 31. januára vykázala prekvapivú stratu za štvrtý štvrťrok. Tá bola dôsledkom vyšších rezerv súvisiacich s jej angažovanosťou v sektore komerčných nehnuteľností (CRE), ktorý je v ťažkostiach. Aby posilnila kapitál a vyrovnala sa s prísnejšou reguláciou, znížila štvrťročnú dividendu o 70 %.

Posledné kolo výpredajov akcií prišlo minulý týždeň, keď banka oznámila, že zistila „ podstatné nedostatky “ vo vnútorných kontrolách spojených s jej analýzou úverov. Taktiež revidovala svoju štvrťročnú stratu na 10-krát vyššiu, ako sa predtým uvádzalo.

Kapitálová injekcia pre NYCB prichádza takmer rok po tom, ako v USA zbankrotovali banky Silicon Valley Bank a Signature Bank, čo vyvolalo obavy zo šíriacej sa bankovej krízy.

Graf: Vývoj akcií NYCB za posledný rok

Vývoj akcií NYCB za posledný rok
Vývoj akcií NYCB za posledný rok

Zdroje: cnn.com; reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre