V USA skolabovala ďalšia banka. Na trhu pôsobí viac ako 90 rokov

Americký bankový sektor zažíva ďalšie otrasy. V štáte Iowa došlo k zatvoreniu banky Citizens Bank, ktorá funguje od roku 1929. V USA je to už piaty bankrot komerčnej banky v tomto roku po Heartland Tri-State, First Republic, Signature a Silicon Valley.

Podľa bankového dohľadu štátu Iowa (Iowa Division of Banking) banka držala aktíva v hodnote približne 66 miliónov USD. Na základe auditu sa zistilo, že Citizens Bank má významné úverové straty, ktoré predtým neboli identifikované. Banka bola vyhlásená za platobne neschopnú a Iowa Trust & Savings zabavila všetky vklady, aby vkladateľov ochránila pred stratami. Pobočky Citizens Bank budú v pondelok opäť otvorené pod novou bankou.

Problémy v americkom bankovom sektore prehlbuje aj kríza súvisiaca s dlhopisovými portfóliami, k čomu prispelo agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému. Otázka takzvaných „nerealizovaných strát“ v portfóliách bánk sa dostala do pozornosti po bankrote Silicon Valley, ktorá v marci tohto roka ohlásila stratu 1,8 miliardy dolárov.

investing.com; bithup.pl

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre