Varovanie šéfa JPMogan: Svet nie je pripravený na 7 %-nú sadzbu

Jamie Dimon (Foto: Flickr)

Generálny riaditeľ americkej banky JPMorgan Chase Jamie Dimon upozorňuje, že boj proti inflácii sa môže ešte zhoršiť. V rozhovore pre denník Times of India Dimon varoval, že v prípade, ak Federálny rezervný systém (FED) bude musieť neustále zvyšovať úrokové sadzby, aby ochladil rast cien, bude to bolieť. „Nie som si istý, či je svet pripravený na úrokovú sadzbu 7 %,“ povedal v rozhovore Dimon. Vyjadril sa tak počas účasti na summite investorov v Bombaji.

Jeho komentáre odrážajú nervozitu na Wall Street, ktorá je výsledkom obáv, že Fed udrží úrokové sadzby na vysokej úrovni dlhšiu dobu. „Pýtam sa ľudí v biznise: Ste pripravení na niečo také ako 7 %? Najhorší prípad je 7 % so stagfláciou,“ upozorňuje šéf JPMorgan.

JPMorgan, ktorá je najväčšou americkou bankou, sa podľa Dimona pripravuje na všetky scenáre boja proti inflácii. „Nárast z nuly na dve alebo tri percentá – s tým sa muselo počítať. Ľudia ale neočakávali sadzby tri až päť percent,“ hovorí Dimon.

Jeho vyjadrenia prichádzajú necelý týždeň po tom, ako predstavitelia Fedu vo svojej projekcii naznačili, že by do konca roka mohlo prísť ďalšie zvýšenie sadzieb o štvrť percentuálneho bodu. Predseda Fedu Jerome Powell povedal, že centrálna banka nebude váhať so zvýšením sadzieb alebo aspoň ich ponechaním na zvýšených úrovniach, ak nebude presvedčený, že inflácia sa dostáva na trvalo klesajúcu trajektóriu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre