Superman!

Superman. Presne to si Európa myslí o súčasnom prezidentovi Európskej centrálnej banky, ktorým je talian Mario Draghi. Záchranné a ozdravovacie balíčky vlád pominuli a problémov (nanešťastie) pribudlo. Veď čo iné sa dalo čakať, keď sa pred chaosom zakrývajú oči a problémy sa kozmeticky zalepujú, miesto toho, aby sa chirurgicky odstránili. Je to na centrálnej banke, ozýva sa z pokašliavajúcich finančných trhov, ktoré sa už nemôžu pozerať na ten „bordel“.

A zdá sa že Áno. Je to Mario Draghi, ktorý môže zadúšajúce sa Španielsko a Taliansko „aspoň dočasne“ vymaniť z pod nátlaku problémov. Aj keď to centrálna inštitúcia samozrejme nemôže, zrejme sa v septembri rozhodne k priamym nákupom dlhových cenných papierov štátov.

Draghiho slová z Londýna: Urobíme čokoľvek pre záchranu eura, takéto zákazy už iste odignorovali. Je na prvý pohľad jasné, že len „neviditeľná ruka“ ECB na finančných trhoch môže nastoliť poriadok. Ako to? Masívny dopyt zo strany centrálnej banky potiahne cenu vládnych dlhopisov nahor, čím ich výnosnosť poklesne. Následná úľava od 7,5 %-ných úrokov na desaťročné cenné papiere dá Španielom a Talianom čas na spamätanie sa! Kým Mario bude „toxický dlh“ južanov kamarátsky nakupovať, krajiny si konečne môžu porobiť poriadky vo svojej štátnej kase. A tam je veru čo upratovať a plátať!

Stiahnite si 2. číslo Investičných Novín.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre