Keď zakopnú ratingovky …

Nedávne mylné zníženie ratingu Francúzska agentúrou Standard & Poor’s nie je jedinou chybou týchto „hodnotiacich“ inštitúcií. Ratingové agentúry zakopli už niekoľkokrát.
Pozrite si ich najväčšie pošmyknutia.

Prípad Enron-u

„Najväčšia spoločnosť na svete“, nechal sa rád nazývať energetický koncern Enron. Tento prívlastok sa ale náhle „vyparil“, keď v roku 2001 táto spoločnosť masívne sfalšovala svoju bilanciu. Spoločnosť oznámila insolventnosť, pričom 40 miliárd USD v dlhoch prenechala ako dedičstvo. A ako sa správali ratingové agentúry? Enron bol niekoľko dní predtým klasifikovaný na „investičný stupeň“. Podobne sa tak stalo aj pri firme Worldcom. Spoločnosť vyhlásila v roku 2002 platobnú neschopnosť a ratingové agentúry predtým nedali badať žiadny varovný signál.

Chybná štúdia agentúry Fitch

Niekedy je ťažké priznať chybu. Ratingová agentúra Fitch si tým ale pred niekoľkými rokmi narobila veľké problémy.  Ratingovka vypracovala v rokoch 2003 a 2004 niekoľko štúdií zameraných na poistný trh v Nemecku. Tie sa však ukázali ako chybné. Nemecký zväz poisťovateľov (GDV) začal v jari 2006 formálne konanie proti agentúre Fitch. Analytici spravili pri analýze bilancie chybu, čím sa kapitalizácia poisťovní zhoršila. Nemecký zväz poisťovateľov to považoval za stratu imidžu.

Zlé úvery, super hodnotenie

Libra CDO Ltd., Norma CDO I Ltd., Sagittarius CDO I Ltd. – nazvať neškodnými tieto štartéry finančnej krízy by asi nebolo na mieste. Takzvané kolaterizované cenné papiere (CDO) neboli nič iné, ako miliardy dolárov, zdvojnásobujúce sekuritizované hypotekárne úvery. Jedna z týchto časovaných bômb niesla prívetivý názov „Delfín CDO 2007-1“. Ratingové agentúry boli produktom nadšené. Napríklad ratingovka S&P mu udelila top hodnotenie, AAA. A to len niekoľko týždňov pred spľasnutím bubliny s hypotekárnymi úvermi v USA. Až po vypuknutí krízy znížila ratingovka hodnotenie pre tento produkt. Prípad „Delfín“ je považovaný za príklad, ako pekne hodnotili ratingové agentúry americké hypotekárne papiere. A to aj napriek tomu, že išlo o zlé úvery na bývanie.

Čínsky omyl

V auguste 2011 sa čínska ratingová agentúra Dagong postavila na hlavu. Ratingová agentúra sa preslávila najmä tým, že vôbec ako prvá znížila rating USA. Ratingovka Dagong ohodnotila čínske ministerstvo železníc známkou „AAA“ , kým čínsky štát s hodnotením „AA+“. Kým čínska ríša prosperuje, ministerstvo sužujú dlhy v miliardách dolároch.

Degradovanie USA

6. augusta 2011 znížila ratingovka  S&P hodnotenie USA, a odobrala im elitný rating „AAA“. Ratingovka uviedla nasledujúce dôvody: nedostačujúca spoľahlivosť domácej politiky a nadmerná zadĺženosť. Avšak americká vláda toto tvrdenie ignorovala. Hovorca amerického ministerstva financií povedal, že toto tvrdenie je základom výpočtovej chyby. Hodnotenie s chybou 2000 miliárd dolárov hovorí samé za seba. Aj keď to bolo neskôr, agentúra chybu odstránila, avšak dôveryhodnosť USA to nevrátilo.

Podľa informácií ftd.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať