Investori v Thajsku: Počkáme a uvidíme!

Približne 15 mesiacov po ťažkých, násilných bojoch medzi prívržencami obidvoch veľkých politických táborov v Bangkoku sa globálni investori pozerajú na parlamentné voľby v Thajsku (3. júla) s napätím.

Hoci ešte pred niekoľkými týždňami to vyzeralo na neohrozený volebný úspech demokratickej strany, ktorá postavila aj terajšiu prechodnú vládu, situácia sa vyvinula na napínavý volebný súboj s úplne otvoreným výsledkom. „S tým spojená väčšia neistota pokiaľ ide o ďalší politický vývoj zanechala svoje zreteľné stopy na burze v Bangkoku: Index SET sa zo svojho maxima v apríli znížil o zhruba 9 %“, hovorí Mark Monson, Senior Fondsmanager v tíme Emerging Markets Aktien spoločnosti Raiffeisen Capital Management vo Viedni. Aj keď je pravda, že istú časť tohto kurzového poklesu možno pripísať globálnym obavám z vývoja konjunktúry.

Aktuálne prieskumy v Thajsku medzitým dokonca predpovedajú výrazné víťazstvo „červených košieľ“ – teda prívržencov bývalého predsedu vlády Thaksina Shinawatru. Tí až v polovici mája postavili na čelo svojej kandidátky jeho najmladšiu sestru a tým sa im prekvapivo podarilo dosiahnuť obrovskú mobilizáciu voličov. Sám Thaksin nekandiduje, pretože utiekol do zahraničia a v neprítomnosti ho súdia kvôli korupcii a zneužitiu svojho úradu. V prípade výrazného volebného víťazstva svojej strany by sa však mohol veľmi rýchlo vrátiť k moci.

„Keďže krajinu jeho osoba silne polarizuje a roztriešťuje, nemálo investorov sa obáva, že by sa v takom prípade v krajine opätovne rozhoreli prudké konflikty. Ďalší sa zasa obávajú toho, že by tesný volebný výsledok mohol viesť k slabej vláde a v ďalších dôsledkoch k slabšiemu rastu a stále zdržanlivému postoju domácich aj zahraničných investorov,“ hovorí Monson.

Pravdepodobný je tesný výsledok volieb, pričom šance na víťazstvo majú tak vládnuca Demokratická strana, ako aj opozícia. Je možné si predstaviť situáciu, že Thaksinova strana Pheu Thai síce získa väčšinu kresiel v parlamente, ale kvôli chýbajúcim koaličným partnerom nedokáže napriek tomu sformovať novú vládu. V takom prípade by sa vytvorila pravdepodobne skôr slabá vládna koalícia pod vedením Demokratickej strany. Monson si myslí: „Dopady na thajskú ekonomiku pokladáme za relatívne bezvýznamné, pokiaľ by neprišlo k ďalším násilným konfliktom. Pravdepodobnosť toho, že by k nim došlo, je z nášho hľadiska značne malá – veľká väčšina obyvateľstva nemá záujem o pokračovanie násilia a mala by akceptovať novozvolenú vládu“.

Obidve veľké strany mali napokon v minulosti záujem vykonávať pre ekonomiku veľmi pozitívnu, rastovo orientovanú politiku a ani v budúcnosti by sa na tom nemalo nič meniť. „Dôležitejší je vývoj globálnej ekonomiky, predovšetkým na trhoch, na ktoré Thajsko exportuje. Pokiaľ bude svetová konjunktúra pokračovať vo svojom trende mierneho rastu, je možné očakávať ďalšie výrazné prírastky thajskej ekonomickej výkonnosti a ziskov podnikov,“ je presvedčený odborník na Thajsko.

Priame zahraničné investície nezaznamenávajú v protiklade ku kapitálovým tokom na akciových trhoch zatiaľ žiadny pokles. Práve naopak, zemetrasenie v Japonsku zrejme japonské spoločnosti ešte viac motivovalo k tomu, aby presťahovali do Thajska aj ďalšie časti svojej výroby – je to trend, ktorý trvá už veľmi veľa rokov.

Trochu diferencovane možno posudzovať dopady volieb na akciové kurzy. Na jednej strane by mohli výsledky volieb a nasledujúce zmeny dôrazov v ekonomickej politike zmeniť vyhliadky jednotlivých spoločností a odvetví. Pokiaľ ide o dopad na celý trh, relatívne hodnotenie thajských akcií v porovnaní s ázijským priemerom sa po vzniku väčšej politickej nestability po roku 2004 znížilo. Monson: „Keď sa predtým akcie vďaka silnej ekonomike, veľmi dobrým ziskom podnikov a politickej stabilite obchodovali s prirážkou 20 až 30 %, počas posledných 4 rokov pohybovali dokonca na úrovniach so zrážkou 10 až 20 %. V prípade stabilnej, silnej vlády by sa táto cenová zrážka mohla opäť stratiť, čo by mohlo znamenať primerane tomu dodatočný kurzový potenciál.“

Keď to zhrnieme, pre ekonomický vývoj a pre akciový trh by malo hrať menej dôležitú úlohu, ktorá z oboch veľkých strán bude v budúcnosti viesť vládu. Dôležitejšie je, že sa tým opäť zavedie väčšia politická a spoločenská stabilita a thajská ekonomika si bude môcť bez väčších politických prestreliek vybudovať dobrý základ a zrealizovať svoj rastový potenciál.

Zdroj: rcm-international.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať