Euro mierne stúplo a udržalo sa nad 1,35 dolárov

Euro v stredu získalo späť časť svojej sily po prudkom utorkovom oslabení. Burzoví makléri odôvodňujú ľahké zotavenie poklesom starostí o zadlžené Írsko  a skutočnosť, že v USA stúpli spotrebiteľské ceny menej ako bolo očakávané.

Nakoniec bola spoločná európska mena obchodovaná na 1,3530 dolárov. Európska centrálna banka stanovila referenčnú sadzbu na 1,3481 dolárov.

Napriek tomu však európska dlhová kríza aj naďalej trvá a vplýva tak na silu eura. Nemožno vylúčiť ani to, že problémy sa rozšíria do Portugalska a Španielska. Iný burzový makléri však zastávajú názor, že je možné aj to, že sa euro po výrazných stratách v predchádzajúcich dňoch  opäť dostane až späť k hodnote 1,37 dolárov.

Euro ťaží predovšetkým so slabých ekonomických dát z USA, povedal menový expert Sebastian Wanke z DekaBank. Preto boli nové čísla z krízou trápeného trhu s nehnuteľnosťami výrazným sklamaním.

Navyše poukázal na slabý rast spotrebiteľských cien, čo vyvoláva obavy z deflácie. Nízka inflácia je v USA okrem slabej hospodárskej obnovy považovaná ako hlavný dôvod pre silnú expanzívnu menovú politiku americkej centrálnej banky.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať