Inflácia v eurozóne naďalej klesá. Šéfke ECB to zatiaľ nestačí

Prezidentka ECB Christine Lagarde
Prezidentka ECB Christine Lagarde (wikimedia)

Miera inflácie v eurozóne klesla v januári na 2,8 % z hodnoty 2,9 %, ktorá bola zaznamenaná za december 2023. Postupne sa tak približuje smerom k cieľu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý je stanovený na úrovni 2 %.

Index spotrebiteľských cien (CPI) v Európskej únii klesol z decembrovej hodnoty 3,4 % na 3,1 %.

Ceny spotrebných statkov tak postupne klesajú, čo môžeme vidieť aj na grafe, ktorý zobrazuje infláciu jednotlivých komponentov od začiatku krízy z januára 2022:

Zdroj: Eurostat

V poslednom mesiaci Európska centrálna banka (ECB) ponechala úrokové sadzby na rekordne vysokých 4 percentách, v rámci opatrení pre pokračovanie boja s infláciou.

Prezidentka ECB Christine Lagardová neustále pripomína dôležitosť držania vyšších úrokových sadzieb pre dotiahnutie boja s infláciou do úspešného konca, ktorý rast inflácie zastabilizuje na cielených dvoch percentách. „Potrebujeme pokračovať v dezinflačnom procese pre zastabilizovanie inflácie, ktoré bude trvalo udržateľné.‘‘ Investori však predpokladajú, že čoskoro dôjde k zníženiu úrokových mier, pravdepodobne už v apríli tohto roka.

Norman Liebke, ekonóm Hamburg Commercial Bank vyhlásil, že nádej na uzdravenie eurozóny sa postupne zvyšuje. Ukazujú to aj prieskumy dát tejto banky, ktoré vykazujú zastabilizovanie obchodnej aktivity v sektore služieb, ktorá rovnako ako aktivita ostatných sektorov v posledných mesiacoch klesala. „Existuje záblesk nádeje, že eurozóna inklinuje k uzdraveniu. Je to citeľné najmä v sektore služieb,“ povedal Liebke.

V najbližších mesiacoch teda očakávame pokračovanie opatrení ECB voči inflácii, pri pozitívnom vývoji však môže prísť znižovanie úrokových sadzieb aj skôr, ako ECB potlačí infláciu na vysnívanú hodnotu 2 %. Postupne sa začínajú uzdravovať jednotlivé segmenty hospodárstva na čele so sektorom služieb, čo je jednoznačne dobré znamenie pre eurozónu.

Zdroje: Yahoo Finance, Eurostat

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre