K zníženiu sadzieb pravdepodobne nedôjde skôr ako v lete, tvrdí šéf atlantského Fedu

Federálny rezervný systém (FED)
Federálny rezervný systém (FED)

Prezident atlantského Fedu Raphael Bostic, ktorý tento rok hlasuje o nastavení politiky Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC), predpokladá, že miera inflácie v USA, ktorá v súčasnosti dosahuje okolo 3 %, sa do konca roka 2024 bude pohybovať v blízkosti “nižších dvoch” percent. Uviedol to v exkluzívnom rozhovore pre CNN.

„Pri týchto vyhliadkach skutočne vidím prvé zníženie sadzieb niekedy v lete,“ povedal Bostic. Uviedol tiež, že ho prekvapila a zároveň potešila sila trhu práce. Januárový report ohromil ekonómov, keď v USA pribudlo 353 000 nových pracovných miest, čo výrazne prekonalo očakávania. Miera nezamestnanosti zostala pod hranicou 4 % už 24. mesiac po sebe.

V januári, kedy sa konalo prvé tohtoročné zasadnutie Fedu, sa centrálna banka snažila zmierniť očakávania finančných trhov týkajúce sa načasovania zníženia sadzieb. Pred týmto zasadnutím sa väčšina investorov domnievala, že Fed začne znižovať sadzby už na ďalšom zasadnutí v marci. Táto predstava ale rýchlo vybledla, keď FOMC vyhlásil, že predstavitelia nepredpokladajú znižovanie sadzieb, kým „nezískajú väčšiu istotu, že inflácia sa udržateľne posúva smerom k 2 %“. Inflácia na úrovni 2 % je cieľovou úrovňou Fedu.

V relácii “60 Minutes” to nedávno potvrdil aj šéf Fedu Jerome Powell, keď uviedol, že centrálna banka bude tento rok pri znižovaní úrokových sadzieb postupovať opatrne a pravdepodobne bude konať podstatne pomalším tempom, než očakáva trh.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre