Powell: Pri znižovaní sadzieb budeme postupovať opatrne

Jerome Powell, FED (Flickr / Federalreserve)

Predseda Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell v nedeľnom rozhovore pre reláciu „60 Minutes“ uviedol, že centrálna banka bude tento rok pri znižovaní úrokových sadzieb postupovať opatrne a pravdepodobne bude konať podstatne pomalším tempom, než očakáva trh.

Šéf Fedu zároveň vyjadril dôveru v americkú ekonomiku a sľúbil, že sa nenechá ovplyvniť tohtoročnými prezidentskými voľbami. „Chceme viac dôkazov, že inflácia udržateľne smeruje nadol k úrovni 2 %,” dodal Powell.

Minulotýždňové zasadnutie Fedu sa skončilo tým, že výbor ponechal svoju referenčnú úrokovú sadzu na nezmenenej úrovni v pásme 5,25 % – 5,50 %. Menový výbor FOMC uviedol, že sadzby nezačne znižovať, kým nezíska väčšiu dôveru, že inflácia približuje k 2-percentnému cieľu.

Powell na začiatku cyklu zvyšovania sadzieb varoval, že sprísňovanie menovej politiky spôsobí “určitú ekonomickú bolesť”. To sa však nestalo, povedal v nedeľnom rozhovore.

„Naozaj sa to nestalo. Ekonomika naďalej výrazne rastie. Tvorba pracovných miest je vysoká,” povedal. „Takže sme sa nedočkali takej bolesti, akej som sa obával ja a mnohí ďalší. A to je naozaj dobré. Chceme, aby to tak bolo aj naďalej,” povedal šéf Fedu.

Zdroje: cnbc.com; reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre